Friday, April 1, 2011

Rahsia di sebalik 'April Fool'

Salam... harini dh 1 April 2011.. cptnya dh bln 4..huhuhu.. Yup.. bila bln april ni, pasti sume tahu kn tntg APRIL FOOL..sme lh jgk cm Valentine day..satu budaya barat yg biasa sgt kita dgr n ade jgk yg meraikannya bila tiba bln April....hmm, hope kita semua especially sbgi umt Islam jauhkan lah dr bdya2 barat ni yerk...n kene tahu jgk knpa x blh nk raikan April Fool ni...bkn pe, ade kalangan kita yg tahu tp still nak raikan jgk..mcm valentine day...so,tepuk dada tanya iman lah...jom kita bca sejarah disebalik April Fool ni k...
April Fool mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.


Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.


Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.


Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.
original by: halaqah.net

..selagi hidup...selagi itu beramal...

Salam Jumaat yg Barakah...semoga sentiasa di bwh lindungan & Rahmat Allah Taala selalu..InsyaAllah..
Harini..tazkirah rgkas just nk peringatkan diri n sesiapa je pun yg membaca...smga beroleh kehidupan yg diberkati n diredhai Allah di dunia n di akhirat..Aminn


..beringat n beramal sebelum menjelmanya 7 perkara..
Rasulullah saw pernah bersabda: 
“Segeralah beramal sebelum datang tujuh perkara; apakah kalian akan menanti sampai datang kemiskinan yang melupakan, atau kaya yang membuat sombong, atau sakit yang merusak kehidupan, atau tua yang melemahkan kekuatan, atau kematian yang menyegerakan, atau datangnya dajjal, makhluk ghaib yang paling buruk dinanti, atau datangnya hari kiamat, hari yang sangat dahsyat dan mengerikan” (HR. Turmizi)

1) Beramal sebelum kemiskinan melilit
Rasulullah saw mengatakan: 
"kemiskinan hampir menjerumuskan orang ke dalam kekafiran"

2) Beramal sebelum kaya yang menyombongkan
Rasulullah saw bersabda:
Sebaik-baik harta yang baik yang  dimiliki oleh orang yang baik

3) Beramal sebelum sakit yang merosakan hidup
Rasulullah saw bersabda:
"Dua nikmat yang bnyk membuat orang rugi dalam memperdagangkannya : sihat dan waktu luang"

4) Beramal sebelum tua yang melemahkan
Allah berfirman:
Allah, Dialah yang menciptakan kamu dari kadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) itu sesudah kuat itu lemah (kembali) dan beruban.Dia menciptakan apa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa. (ar-Rum:54)

5)Beramal sebelum kematian datang secara tiba-tiba
 Allah berfirman:
Tiap-tiap umat mempunyai batas waktu; maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak dapat (pula) memajukannya. (al-A'araf: 34)

6)Beramal sebelum Dajjal datang
“Dajjal tidak akan muncul sehingga sekalian manusia telah lupa untuk mengingatnya dan sehingga para Imam tidak lagi menyebut-nyebutnya di atas mimbar-mimbar.” (HR Ahmad 16073)
7) Beramal sebelum hari kiamat tiba
"Wahai manusia, takutilah Pemelihara kamu! Sesungguhnya kegoncangan Saat adalah satu hal yang besar. Pada hari apabila kamu melihatnya, tiap-tiap ibu yang menyusui melupakan apa yang dia menyusukan, dan tiap-tiap yang mengandung menggugurkan kandungannya, dan kamu melihat manusia mabuk, padahal mereka tidak mabuk, tetapi azab Allah adalah keras." (al-hajj: 1-2)
sumber rujukan: akanmati.wordpress.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...