Saturday, August 27, 2011

Rindu pada Bonda..='(

Salam 27 Ramadhan...lg 2 hari menjelang raya...Hmm..cepatnya..
Tetiba hati ni teringatkan sesuatu...waaaa...rindunya kat arwah mak... untuk kesekian kalinya beraya tanpa bonda tercinta...terkenang2 persiapan raya dulu tatkala masih bersama arwah mak...meriah..sungguh meriah..
Sekarang??? meriah jugak cuma sesuatu yg menjadi kemestian utk ada setiap menjelang raya hasil air tgn mak dh xdpt nk nikmati lagi...tu yg menjadi kurangnya kemeriahan hari raya sekarang..sedihnya..rindu sangat...

Rindu sambal grg mak, lontong dr daun pisang,lepat,kerepek pisang,inang2, kek marbel n bahulu gulung, rempeyek...n mcm2 lg lah..huhuhuh..





Ptg ni, InsyaALLAH blik rumh simpang..xde sape lg...mayb sy n abg jer..waaaa, sdhnya...nk tggu kepulangan adik beradik yg lain,mayb isnin kot..aduhai..jadi suri rumah...ibarat ibu yg menanti anaknya pulang... InsyaALLAH, raya ni still meriah even tanpa arwah mak...bapak masih ada di sisi kami pg raya nnt...

Thursday, August 25, 2011

Pencen Sudah!!!

Salam...Alhamdulilllah. lg 4 hari nk berpuasa...cepatnya masa berlalu kan..blum puas rasanya menikmati ramadhan..Hmmm...Alhamdulillah, katanya mlm 23 Ramadhan aritu... mlm Lailatulqadar...yer ker..??? tp still blm blh wt kesimpulan lagi selagi xhbs Ramadhan....

Bkn pe lah, mlm 23 Ramadhan tu, mcm len mcm je satu hari tu... Alhamdulillah, Allah kejutkan sy pagi tu..untuk bertahajud kot..heheheeh..andai mlm tu Lailatulqadar, syukur yg amat2 lah coz menjadi slh satu insan yg terpilih untuk memanfaatkan n merasai mlm yg di nanti2 tu..InsyaALLAH..Tadarus Aq pun dh khatam..Alhamdulillah.. dpt lagi khatam Ramadhan thn ni...

ni la hasilnya...kuih suji badam. oat, conflakes, choc chips, makmur, semprit, tart gulung, bdm terap...yum yummm

Harini..pencen sudah...pencen tender wat kuih...hehhehe.. hasilnya.. berbaloi2..upah dapt, kuih raya pun berbalang2 dpt ...as a upah la tu...hehehehe...blh wt balik kg..hasil tgn yg comel ni..wawawaaa....
Yg still xsettle lagi jahit baju la...adodoi..mls plak tetiba nk jahit..nnt tinggal 3 psang je..huhuhu..dh kurg 1..alahai, xcukup ek??? huhuhu.. wait n see je lah siap or x..one more...plan nk wat kuih ngan akak lum terlaksana lg..aduhai...ngadap kuih lg nmpknya....=P


Tuesday, August 23, 2011

Suka Dlm Rajuk

Salam... Alhamdulillah...Semalam....22 Hb Ogos = 22 Ramadhan .. 
harini dh 23 Ramadhan 1432 H

"Selamat Ulangbulan Perkenalan ke-6  Mr.N =) " = 'hepi Belated Monthsary " hehehe (lewt pblish kt sini)

Ucapan kali ni awl sikit sy ucapkan kt Mr.N coz mlm tu sy tdo awl..hehehe..w'pun kata Mr. N sy ngelat...ahhh, sukati lah..hehhehehe..sy penat la mlm tu..w'apa pun, syg tetap bersyukur kerana perkenalan itutelah melahirkan satu ikatan n perhubungan yg indah..hehehe..Moga ianya berkekalan...Aminn

Then, sy hepi jgk coz mlm tu jgk, mlm 23 Ramadhan tu sy khatam Aq..Alhamdulillah, dpt lagi khatam utk Ramadhan thn ni...Mga Ramadhan thn hadapan insyaALLAH dpt lg khatam...

1 more sy hepi2 sgt2 coz kiriman kad sy dh selamat smpai ke tgn Mr.n sy ptg 22 Hb tu...Alhamdulillah...sy dpt rasakan Mr.N hepi dgn kiriman tu...harap begitulah...xsabar nk jalan2 ngan Mr.N hjg minggu ni..nk teman dia cr barang raya...=)...tapiiiiiiiii..

kad raya utk Mr.N sy  =)
Kegembiraan tu tercalar sikit..hmmm, ni gara2 tertinggal hnset time buka...bkn sy, tp Mr.N..caused sy majuk ngan dia...mana xnya, sy msj, miscol pe sume xde respond lgsg...dia xtau ke sy risau sgt2 pasal dia time tu??? hmm, lama plak kali ni sy majuk...smpi melarat2 ke esok harinya..hmmm..dia bg tau pasal kad raya tu pun sy xhepi lgsung w'pun pd hakikatnya, andai dpt tau dia dh dpt kad tu, sy lah org yg plg gembira..tp, sy terus xhepi..hmmm..Mga lps ni xjd lg lah bnd2 cm ni coz sy nk setiap perkara yg m'gembira'n sy or dia.kitaorg dpt di kongsi bersama2.. tu jer... Oklah..selamat meneruskan ibadah puasa semua...


Monday, August 15, 2011

di sebalik...2 minggu Ramadhan

Salam..Alhamdulillah...tiba sudah pertengahan Ramadhan...cma bacaan al-Quran lg 1 juzu' nak tiba pertengahan al-Quran...InsyaALLAH, mga diteruskan semangat untuk menamatkan pembacaan untuk Ramadhan thn ni dan istiqamah melakukannya walaupun bkn di bulan Ramadhan ...InsyaALLAH

Hmm, lama dh bercuti,blog ni pun terbengkalai sudah... everyday bukak cma xsempat nk tulis pape even bnyk story nk cite ni..hehe..duk rumah selepas tamat praktikal..kejenya??? hmm, mcm2...pntnya...mcm org bekerja.. thn ni pulak, sepanjang Ramadhan setakat ni, di uji Tuhan dgn cuaca yg panas terik...

pg sy dipenuhi dgn aktiviti membuat kuih raya...heheheh..setakat ni lbh kurg 5 jns biskut raya siap..bkn sy pnya la.. just tolong jiran yg berniaga wat kuih raya jer..hehehe..sy tumpang sekaki laa..hehhe..Alhamdulillah, semua berjalan lncar... ptg?? berehat, tido..= P, buat juadah berbuka, g bandar cari brg2 persiapan utk raya yg xsettle2 lg.. adodoi...cptla raya, slagi xraya, selagi tu lah ada je yg xcukup..hehehe..pmpuan...

lg satu kje sy, melayan si cincit ni..hehehe. jgn ckp xpnt nk melayan karenah budak ni...mkin beso, mkin bijak n mkin mcm2 dia wt...sampai xlarat mama, baba, acik, abg n kakak dia nk melayan..keje 24 jam ngemas rumah...adoiii..parah2

~ si cincit - mohd faris ~


Sdg senyum2 tgk pic si faris ni, ada kesedihan di situ..yup.Harini, hmpir 1 hari sunyi tnpa Mr.N..pdhal dia dh dkt pun dgn sy, cma keadaan xmengizinkan...sdih jgk..tp, xpelah, sy xkisah pun..sblm2 ni. tiap hari dia temankan sy kn...msa ni lh dia nk bersama family dia, brht di kg halaman...melayan karenah family yg sekali or 2 kali je jumpa dlm sebulan...xkn la sy xblh berenggang sikit dgn dia kn??? w'pun blh nk kata sebulan sekali je blh jumpa dia...ok lah tu kn...dr kne tinggal berbulan2..xsanggup sy...huhuhu..hope dia baik2 shj.....=)

Ok semua...selamat meneruskan ibadah puasa....=)



Monday, August 8, 2011

i have a dream

Salam...Alhamdulillah, msh dpt mengukir sesuatu di sini...wat tatapan di lain hari..hehehe...masuk 8 Ramadhan... Alhamdulillah...msh bersemangat...smga semakin bnyk amal yg akan diisi di bulan yg penuh barakah ini serta istiqamah dlm melakukannya walapun bukan di bulan Ramadhan...InsyaALLAH

Nak cerita pe yer??? yup, pasal mimpi semalam n beberapa hari yg lalu....mimpi sy ni agaklah  pelik, mustahil n kelakar.....

1st...sy mimpi yg agak me.nyedihkan bg sy sebagai salah sorg peminatnya...sy mimpi Maher Zain meninggal dunia...bgn2 jer cm terkejut n siangnya tu, sy siap cari lg kat paper or internet btl ker???? cm rasa sdh sgt andai btl lah apa yg sy mimpikan tu...dan sy seperti tertanya2, sy ni bermimpi or memg betul berlaku??? hmmmmm...Alhamdulilah, bkn rupanya...hanya mainan tidur....

2nd...sy mimpi kwn lama sy..kwn ker??? whatever lah..huhuhu.. yup, dia yg baru khwin beberapa minggu yg lalu.... dlm mimpi tu, dia kahwin kt rumah sy, pakai bju colour fevret sy, tp simple sgt...ada sanding2  jgk...sy siap menepung tawar kwn sy n pasangan dia tu.... tp, pling kelakar n xlogik nya, dlm mimpi ni dia as MY BROTHER-IN-LAW....that mean???? hahahaahha...pesallah blh mimpi cm tu plak...adodoiiii....

Tu jelah kot mimpi yg pd sy agak pelik n kelakar..huhuhuh...alah, sume tu just mainan tido jer... nk tido tu bnyk2 lah doa n mohon perlindungan Allah yer, mga xmimpi yg bukan2..hehehhe....mga mimpi2 ni xdtg lagi...

Friday, August 5, 2011

5 Bulan

Salam...Alhamdulillah, dh masuk hari ke-5 berpuasa.... beberapa hari ni, dingin je...hujan sokmo w'pun xbape lebat.. Syukur...hujan rahmat di bulan puasa....

Yup, 5/8/2011...Sedar2 jer..menghitung hari2 yg di lalui..Alhamdulillah, sudah 5 bulan...hehehhe..syukur sgt2... 


"Happy 5th Monthsary Dear~For Our E-Day.."
Sayang kamu....semoga ikatan ini berkekalan hingga akhir hayat..Aminn

Kasihan Mr.N saya harini...kepenatan....mga kamu kuat,sabar dan bersemangat meneruskan hari2 mendatang serta di permudahkan segala urusan dan perjalanan hidup..Insya ALLAH =)

Wednesday, August 3, 2011

meet u..

Salam... 3 Ogos 2011 = 3 Ramadhan 1432..

Selamat ulangbulan pertemuan yg ke-5 cyg... 
Syukur Alhamdulillah, di temukan bersama kamu...

Pertemuan kali pertama yg hanya beberapa minit...namun sgt bermakna..
Rasa ingin kembalikan saat2 itu...sudah 5 bulan berlalu saat itu..

Mga pertemuan pertama itu menjalinkan suatu ikatan yg kekal selama2nya dr saat itu hingga pengakhirannya...InsyaALLAH

Masjid Sultan Mizan Putrajaya- tempat pertemuan kali pertama kami..3/3/11 =)

Tuesday, August 2, 2011

Nak LARI Lagi....

Salam....Alhamdulillah, berkesempatan mencoret di sini lgi... Hmmm, kt rumh jer...kebosanan..keseorangan.. kepanasan n kerinduan kt Mr.N... sumpah..rindu kt dia... xpuas jumpa kelmarin..sape suh sy wat hal aritu? kn dh xdpt nk citer mcm2 ngan dia.....huhuhuhu..

Harini kuar amik i/c kt JPN, tgk i/c..comel lah jgk pic sy ni..cehhh perasan..even kecacatan  kt muka ni jls n nyata nampaknya..huhuhu...redha je lah...syukur, Mr.N terima sy yg xseberapa ni seadanya... InsyaALLAH, sy pun terima dia seadanya...

Kelmarin, pas kuar ngan Mr.N, dia antar sy kt rumh kg, lama rasanya xblik rumah kg...pas merayap sana sini, petik rambutan, pulasan keliling rumh, mkn durian pe sume..hari last blh mkn siang hari..cehh..balun hbs2an..

Time rht2, tgk brg kat bilik, selongkar sana sini, jumpa pulak "harta karun" ni...my maddle time sek menengah dlu...wahhh..ade lg tersimpan rapi dlm box ni...almaklumlah, nk masuk almari kt ruang tamu, dh xmuat...kne tunggu rumah sendiri..hehehe..plg bnyk maddle lumba lari pnya...hehehe

Teringat dulu2..terpikir smula.."Kuat lari jgk aku ni..xpadan gemox".. hehehe.. jgn pndg sebelah mata tau..lari2 jarak jauh ni, every year msti muka ni..team sy siap org dh kenal...even jaguh kampung jer, xhebat mane pon smpi masuk mssd or mssj..hehehe.. blh la wt tambah mata rumah sukan..heheheh.. rentas desa pun, 2 thun jer kot x msuk senarai...1st time msuk jer no.2..hehehehe...

Skrg?? hmmm, xtau lah still kuat lari lg or x...lemak mcm berketul2 jer dlm bdn ni..hehehhe...nantilah try men lari2 ngan mr.n...hahhaha...=P


= )

Ramadhan Kareem...

Salam...Alhamdulillah..dpt bertemu Ramadhan lagi...2 Ramadhan 1432 hari ini....Untuk kali ni, berpuasa di Johor bersama family setelah beberapa tahun berpuasa bersama kwn2 di tempat bermusafir...hehehehe..

Walaupun buka puasa pertama xdpt berbuka beramai2 bersama family seperti puasa2 yg lalu, tp still meriah...cuma knp bulan puasa thn ni xterasa sgt zupp nya...huhuhuhu..harap sgt ibadah sepanjang bulan ni xla berkurang ke ape yek.. InsyaALLAH..mga dpt di manfaatkan bulan yg mulia ni sebaik2 nya...

InsyaALLAH andai dipanjangkan umur, puasa thn depan n seterusnya...berpuasa bersama family..."family baru".. cehhh...ok lah...selamat menjalani ibadah puasa dgn sebaik2 nya..Aminn


“Sesungguhnya syurga itu mempunyai sebuah pintu, disebut “rayyan”.  Akan diseru pada 
hari qiamat: “ Mana orang yang berpuasa?”. Lalu bila orang yang terakhir dari mereka 
telah masuk, maka pintu itupun ditutup”. 
 (hadis riwayat Bukhari dan Muslim) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...