Monday, April 18, 2011

Aku..Emak.dan Exam

Satu kisah tentang "aku...emak dan exam" yup...kisah ni sgt2 lah benar dan kini hanya menjadi suatu kenangan yg sgt2 sayu bila diingat kembali...

AKU... memg suka sgt angkat telefon bila dgr je berdering... berebut2.. berlari2 nk angkat telefon.. smpai ad yg menggelar aku operator kt rumah tu... tp, hanya semasa aku di rumah..

Tp, bila time sekolah, hnya tinggal mak n bapak je kt rumah, bila tel berdering, agak berat utk mak bgn dr tempatnya utk sambut panggilan...dgn terbatuk2... dada yg sakit, bdn yg kurus dan  x mampu untuknya bergerak cergas... sgt2 sedih bila membayangkanya.. Bapak??? jarang duk dlm rumah.. lbh selesa menghabiskan kerja2 menukang or mbersihkan keliling rumah hingga xde satu daun pun kt atas tanah tu.. bapak sgt2 rajin.... dan anak2 mak ni pun kalau telefon, xnk cakap dgn bapak dulu..pasti nk ckp ngan mak walaupun tau keadaan mak ketika itu.. Dulu..anak2 mak telefon ke rumah dr asrama ke, universiti ke, sume gne public phone..xde cm sekarang... tel sntiasa kt tgn...hmmm

So...pggilan utk mak sgt2 lah bnyk tiba time peperiksaan.. yelah, anak2 mak nk cakap ngan mak, mohon restu dan doa dr mak...mga dipermudahkan utk jwb peperiksaan... Hari2 lain??? xtelefon ker?? Telefon tp kekadang kne marah ngan mak, mak xbg telefon selalu, bkn ape,  mak kata...mak xlarat nk cepat2 bgn angkat telefon.. mak jg kasihan dgn anak2 dia yg kne simpan duit syiling bnyk2...tp dapat ckp sekejap jer, if lmbt angkat, duit kne telan...Public Phone kan... tp mak pujuk anak2 dia.. mak kata " mak kat sini sentiasa doakan mga dpt jwb dgn mudh, lncar...dll" plg terharu sgt bila kebiasaannya, mak akan berpuasa time anak2 dia exam... ='( ...

Dan hari ini....aku??? aku bkn lh operator rumah lg... tel rumah pun dh lame ditamatkan talian..masing2 gne handphone... Mak??? mak dh lama tinggalkan aku... Aku...akan rase sayu n sedih amat sgt bila tiba time exam or pape jelah... aku xpernah merasa menelefon mak ... dlu je ..itu pun hnya tlg menjawabkan panggilan utk mak... Skrg, time exam...nak telefon siapa??? jeles sgt bila org lain sibuk telefon mak diaorg, tnya khabar, mohn restu dan doa dr mak n bapak diaorg... Aku...hanya memujuk hati..sesungguhnya, aku msh ada bapak wlaupun bapak kini xsegagah dulu... msh ramai adik beradik lg di sampingku..org yg aku syg...kawan2.. utk aku mohon restu dan mohon mereka mendoakan agar diberi kemudahan, kelancaran dan ketenangan semasa menghadapi peperiksaan....InsyaALLAH...


...rindu kt mak...



2 comments:

nurul ain mr. said...

salam.

xpe cik rai. cik rai ada kawan2 yang akan slalu sokong cik rai. moga mak cik rai tenang di sana. amin. cik rai gadis kuat :)

RAIDAH89 said...

tq Tok'in n kwn2 cik Rai yg lain.. mga kita sama2 berjaya n jd wanita kuat n tabah menghadapi apa jua ujian yg datang..InsyaALLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...