Saturday, April 30, 2011

BerKoBar-KobaR =)

Salam...Alhamduillah..msh diberi kesempatan oleh Allah utk terus bernafas di atas muka bumiNya...& bersyukur sgt coz masih diberi semangat yg berkobar2 utk menyelesaikan 3 lagi paper utk exam ni... InsyaALLAH... smga dpt disempurnakan dgn mudah, lancar n baik...Aminn

Akan tetapi, ada semangat lain yg cuba berlumba2 dgnnya...semangat berkobar-kobar nak balik Johor.. hehehe....sungguh...sgt teruja nak menghabiskan paper exam coz nak cepat balik walaupun pd hakikatnya hbs exam 7hb..tapi balik kg 9hb...xkisah la..janji nak balikkkkkkk....

Bila td tgk tiket balik kg...kat bilik plk tgk brg2 dah ber'pack' utk disimpan di stor n dibawa blik, lg lah bersemangat nak balik..heheheh...org2 johor...tggu kepulanganku...cehh =P

Barang2 yg dh siap di'packing' utk ditinggal di kampus...hehehe =)

Friday, April 29, 2011

5 Penghambat Rezeki

1. Tiada ketawakalan dari hati.
Ketika seorang hamba berprasangka buruk kepada Allah SWT , maka keburukan-lah yang akan ia terima.
Barangsiapa yang bertawakal kepada Allah SWT niscaya Allah SWT akan mencukupkan (keperluan) nya. At- Thalaaq(3)

2) Dosa dan maksiat yang kita lakukan.
Dosa adalah penghalang datangnya rezeki.
Rasulullah SAW bersabda,
Sesungguhnya seseorang terjauh dari rezeki disebabkan oleh perbuatan dosanya.” (HR Ahmad).

3. Maksiat saat mencari nafkah.
Apakah pekerjaan kita dihalalkan agama? Jika memang halal, apakah benar dalam mencari dan menjalaninya? Mungkin wang kita dapat, namun berkat dari wang tersebut telah hilang.

Dan makanlah makanan yang halal lagi baik dari apa yang Allah telah rezekikan kepadamu, dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman kepada-Nya. Al-Maidah: 88
Yang halal itu sudah jelas dan yang haram pun sudah jelas; dan di antara keduanya ada hal-hal yang musytabihat (syubhat, samar-samar, tidak jelas halal haramnya), kebanyakan manusia tidak mengetahui hukumnya. Barangsiapa hati-hati dari perkara syubhat, sungguh ia telah menyelamatkan agama dan harga dirinya. H.R. Muslim
4. Pekerjaan yang melalaikan kita dari mengingat Allah SWT @ membuat perkara-perkara Lagha.
Adakah hubungan kita dengan Allah SWT makin menjauh? Terlalu sibuk bekerja sehingga lupa solat, lupa membaca Al-quran, lupa mendidik keluarga? Jika demikian, jangan hairan bila rezeki kita akan tersekat. Idealnya, semua pekerjaan harus membuat kita semakin dekat dengan Allah SWT Sibuk boleh, namun jangan sampai hak-hak Allah SWT kita abaikan. Ingatlah, bencana sesungguhnya bukanlah bencana alam yang menimpa orang lain tetapi adalah saat kita semakin jauh dari Allah SWT .
5. Enggan bersedekah.
Sedekah adalah penolak bala, penyubur kebaikan serta pelipat ganda rezeki.
Sedekah bagaikan sebutir benih menumbuhkan tujuh tangkai, yang pada tiap-tiap tangkai itu terjurai seratus biji. Firman  Allah SWT:

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya kepada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengadungi seratus biji. Dan (ingatlah) , Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dihendakiNya, dan Allah Maha Luas (Rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. Al Baqarah: 261

Tidakkah kita tertarik dengan janji Allah SWT ini? Maka pastikan, tiada hari tanpa sedekah, tiada hari tanpa kebaikan.

Insya Allah, Semoga Allah SWT akan membukakan pintu-pintu rezeki-Nya untuk kita. Amin.




 pintu rezeki 

Dirimu Begitu Berharga

Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan?"

Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat setiap detail yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".

Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!

Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa?", tanya malaikat.

Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cinta,kesepian, penderitaan,dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya,dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.

Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,tapi dia mampu mengatasinya.Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.


Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,sosok yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."




CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA...


source: socialcute

Monday, April 25, 2011

WaNT aLoNe...for a moment =(

Salam..Alhamdulillah...selesai 2 paper..tinggal 6 paper lg... insyaAllah semoga dpt dilalui dgn usaha, semangat n kesungguhan yg berterusan dan xkn pudar....

Hari 1st exam yg agak xbest..di uji dgn sesuatu yg agak mengguris hati.... kenapa entah tetiba terasa hati sgt dgn apa yg berlaku...mencari sebab... atau mahu sj terus menyalahkan diri...Entah...Cuba utk mengendahkan tp xbleh...agak terkesan di hati.. Sbb itu, sy ingin BERSENDIRI SEKETIKA...harap memahami... smga kesan di hati ini cepat hilang n lenyap.... usah bimbang..rajukku tidak lama.. aku mudah melupakan apa yang pernah mmbuatkan hati ini terasa...cuma bersendirian seketika yg aku perlukan..Mohon ya... Mohon sgt2...



Syukur ada KAMU.... mr.n 

Friday, April 22, 2011

seseorang

Salam..Alhamdulillah... hari sy berjalan dgn lancar...Dugaan, ujian??? semestinya ada... Rasa2 nya tidak ada satu hari pun tanpa diuji Tuhan... mga dterus diberi kekuatan Iman n hati ini utk menghadapi hari2 mendatang...moga hari ini, esok n seterusnya lebih baik dari semalam...InsyaALLAH

Hari ini..dh masuk 22/4/2011..Yup..Dua bulan sudah kami " in relationship" ... Cik Rai n Seseorang... Harapan sy mga perhubungan ini berkekalan hingga akhir hayat...InsyaALLAH...
Walaupun dia bukan yg pertama, tp sy mengharapkan dia yang terakhir...=)

Wednesday, April 20, 2011

Bukan Mengharap..

Untuk kesekian kalinya, perasaan itu dtg mengusik hati yg agak sensitif ini.. mood minggu study dan exam yg sering terusik...mengharapkan agar mggu study n exam kali ini tidak didatangi lagi dgn mood n perasaan sebegitu lagi..cukuplah...sy nak kan tumpuan, ketenangan dan kegembiraan..

Sungguh...sy langsung xmengharap akan dapat semua tu..tapi, andai dapat merasai apa yg dia rasa ketika dia berada di situasi yg sama...mgkin rasa lbh indah n lebih bersemangat hidup ni...

Dulu..saat bersamanya...jauh tidak menjadi penghalang utk saling memberi dorongan n nasihat... ketika dia diambang peperiksaan, sy temaninya, study, stay up... kejutkan dia setiap awal pg...beri ucapan n doa sebelum exam... pernah terlupa nk wish, dia agak xhepi hari  itu..sbbnya, xdpt wish dr sy...sjak tu, tiap kali sebelum pergi  exam, sy akan bg dia ucapan smga berjaya, mdh jawab, dberi ketenangan..sbg semangat n dorongan utk dia.. n dia pun hepi sgt bila dpt jwb dgn baik, terus dia beritahu sy betapa gembiranya dia...kdg2 xsempat nk tanya dia tentang exam haritu, dia dh bgtahu dulu..untungnya dia..ada tempat meluah rasa..

Tapi...perasaan kami xdpt dikongsi lama... hanya dia yg rasa berkongsi saat2 gembira, suka n duka...sy??? setiap kali nk exam n exam sy akan merasai gembira, sdih, tension, penat, susah n senang sendirian...xde sesiapa nk kejutkan study, xde sesiapa nk teman study, tiada jg ucapan setiap pg sblm ke exam... xde nk ngadu kat sesiapa..knp??? dia dh jauh dr sy... dirinya yg jauh n mayb hati kami ketika tu juga makin hari makin jauh.... 5 exam besar...sy lalui sendiri...dan bkn semangat dr dia yg sy dpt, tp semua khabar2 duka tentang dia, khabar yg mngusik hati kecil ini..dan setiap kali exam, ada sje khbar tentangnya..tp knp perlu sy ketahui ketika situasi sy begitu???

Tetapi sy bersyukur, msh punyai teman2 n family yg bg semangat... cuma, andai dpt merasai apa yg dia rasa, sy akan lg bermakna hdp ni..tp, ketika itu, semua itu mustahil utk dirasai... Alhamdulillah, syukur result sy xterjejas walau di uji dgn pelbagai ujian.. Tapi, cukuplah, sy mengharapkan, peperiksaan kali ini, sy akan merasai bahagia...sy xmengharapkan untk merasai seperti yg dia rasa, cuma mengharapkan, jgnlah ada sesuatu yg membuatkan hati, jiwa dan tumpuan sy terganggu...Cukuplah.. biar sgla yg duka dahulu pergi..

Gadis2 ACER =))

Salam..

Alhamdulillah...minggu study week yg berjalan dgn lancar, penuh dgn aktiviti2 ilmiah. InsyaALLAH...Syafawi AQ dh selesai dilakukan... Alhamdulillah, dpt jawab semua soalan walaupun ade soalan yg xdpt nk sempurnakan dgn baik... tp stiil blh jawab, itu sudah sgt2 bersyukur... almaklumlah, diri ini bukanlah Hafizah (penghafal AQ) tmbah2 lg bnyk dosa dlm diri...mudah sgt lupa ape yg dh dibaca n ingat..hmmm..Insafi n baiki diri.. Mga dijauhkan dr sifat lupa ini...

Ptg td, dgn my friends...Yaya, Dira, Ain, Huwaina, Sakinah, Izzati dan Maryam... kitaorg "study" MLS- Malaysia Legal System... msg2 diwajibkan bw laptop masing2...tanpa kitaorg sedari, laptop kitaorg berlapan sama model- ACER... 

Actually, sblm2 ni dh perasan pun yg laptop kitaorg sama model n kitaorg berhasrat gak nk amik pic kitaorg bersama laptop masing2 n menggelarkan diri kitaorg 'GADIS2 ACER' aka model-model ACER lah...hahhaha..tp, tu antara kitaorg berenam je, xtermasuk Izzati n Maryam.. Tp xdisangka, bila bkumpul dlm group td, perasan yg kitaorg punya laptop sama model...hehehehe... dlm penat+tension+panas, terubat sikit ngan gelagat kitaorg yg kpala gila2 ni, menyusun laptop2 tu utk amik gmbr...hehehe..tp just laptop jer, xde pic tuan nya...hehehe..mayb next time...

koleksi laptop gadis2 ACER


Monday, April 18, 2011

Aku..Emak.dan Exam

Satu kisah tentang "aku...emak dan exam" yup...kisah ni sgt2 lah benar dan kini hanya menjadi suatu kenangan yg sgt2 sayu bila diingat kembali...

AKU... memg suka sgt angkat telefon bila dgr je berdering... berebut2.. berlari2 nk angkat telefon.. smpai ad yg menggelar aku operator kt rumah tu... tp, hanya semasa aku di rumah..

Tp, bila time sekolah, hnya tinggal mak n bapak je kt rumah, bila tel berdering, agak berat utk mak bgn dr tempatnya utk sambut panggilan...dgn terbatuk2... dada yg sakit, bdn yg kurus dan  x mampu untuknya bergerak cergas... sgt2 sedih bila membayangkanya.. Bapak??? jarang duk dlm rumah.. lbh selesa menghabiskan kerja2 menukang or mbersihkan keliling rumah hingga xde satu daun pun kt atas tanah tu.. bapak sgt2 rajin.... dan anak2 mak ni pun kalau telefon, xnk cakap dgn bapak dulu..pasti nk ckp ngan mak walaupun tau keadaan mak ketika itu.. Dulu..anak2 mak telefon ke rumah dr asrama ke, universiti ke, sume gne public phone..xde cm sekarang... tel sntiasa kt tgn...hmmm

So...pggilan utk mak sgt2 lah bnyk tiba time peperiksaan.. yelah, anak2 mak nk cakap ngan mak, mohon restu dan doa dr mak...mga dipermudahkan utk jwb peperiksaan... Hari2 lain??? xtelefon ker?? Telefon tp kekadang kne marah ngan mak, mak xbg telefon selalu, bkn ape,  mak kata...mak xlarat nk cepat2 bgn angkat telefon.. mak jg kasihan dgn anak2 dia yg kne simpan duit syiling bnyk2...tp dapat ckp sekejap jer, if lmbt angkat, duit kne telan...Public Phone kan... tp mak pujuk anak2 dia.. mak kata " mak kat sini sentiasa doakan mga dpt jwb dgn mudh, lncar...dll" plg terharu sgt bila kebiasaannya, mak akan berpuasa time anak2 dia exam... ='( ...

Dan hari ini....aku??? aku bkn lh operator rumah lg... tel rumah pun dh lame ditamatkan talian..masing2 gne handphone... Mak??? mak dh lama tinggalkan aku... Aku...akan rase sayu n sedih amat sgt bila tiba time exam or pape jelah... aku xpernah merasa menelefon mak ... dlu je ..itu pun hnya tlg menjawabkan panggilan utk mak... Skrg, time exam...nak telefon siapa??? jeles sgt bila org lain sibuk telefon mak diaorg, tnya khabar, mohn restu dan doa dr mak n bapak diaorg... Aku...hanya memujuk hati..sesungguhnya, aku msh ada bapak wlaupun bapak kini xsegagah dulu... msh ramai adik beradik lg di sampingku..org yg aku syg...kawan2.. utk aku mohon restu dan mohon mereka mendoakan agar diberi kemudahan, kelancaran dan ketenangan semasa menghadapi peperiksaan....InsyaALLAH...


...rindu kt mak...



Sunday, April 17, 2011

just to say...=(


Hug the pillow...

hope...
mr.n

Saturday, April 16, 2011

study week

Salam
Alhamdulillah... Berakhir sesi kuliah sem4 dgn kepenatan yg amat sgt. last week yg penuh ujian, dugaan dan cabaran yg perlu ditempuhi dlm satu masa..tapi, dgn izin Allah, semua dpt ditempuhi dgn jayanya berkat kesungguhan dan kesabaran...dan kini, Alhamdulillah, semua  kembali stabil... jadual exam dh tampal...slip exam dh siap print...hutang tidur sudah berbayar =P... kondisi diri smkin ok+sihat...tnaga yg sy rasa mencukupi utk digunakan sebaik-baiknya sepanjang study week ni..InsyaALLAH semoga tidak ada walau sesaat pun masa yang diberi ALLAH ini utk dibazirkan begitu sahaja... Yes...Raidah Boleh...InsyaAllah..

Hanya tinggal 3 tgs yg blum settle, yg memg diberi tmpoh time study week utk di settlekan... Syafawi AQ dan KTF..InsyaALLAH...smga dpt diselesaikan dgn mudah dn sglanya urusan dipermudahkan ALLAH TA'ALA..

Utk Semua yg sedang atau akan menghadapi exam last semester...smga diberi kelancaran, kemudahan dan petunjuk Allah dalam menjawab segala soalan...InsyaALLAH...Allah sentiasa menolong hambaNYA yang berusaha, bersungguh-sungguh dan jujur.... Bittaufiq WanNajah

exm table + slip msuk exam

doa dijauhkan dari lupa n ktika dlm  keadaan sukar

Friday, April 8, 2011

Lelah :p

Salam..

Alhamdulillah..berjaya mengharungi minggu ini dgn jayanya w'pun dilanda pelbagai ujian n cabaran yg sudah dijangka n xdijangka..huhuhu..Perubahan cuaca dr tengkujuh ke musim panas menyebabkan diri yg serba lemah ini di timpa penyakit...Ujian n kifarah dr Allah...sakit itu penghapus dosa cik Rai..huhuhu =(

Alhamdulillah, harini w'pun still xsht lg tp kondisi diri semakin elok sedikit..still batuk... Biasalah.. bila dh demam, mst akan selsema+batu+semput..Pakej lengkap...huhuu.. Td, hari last utk aktvti ko-netball... Alhamdulillah, berjaya harungi test2 amali even dlm keadaan sakit ni...++ semput mkin menjadi2..kne lak bermain+ menjaring+ melontar+ mengadili game... 1/2 hari berjemur kat panas... hitam legam dh sy... ...sian kamu MR.N huhuhu :p

Cte sdh sikit smpena hari last ko-netball td, my sport shoes yg amat berjasa tu dh kopak...cm tau2 jer kan harini last ko n next sem xpaki kot coz xamik ko-sukan...hmmm, xpelah..blh bli kasut baru...hehehe.. Then, my friend Faizah jth td time main...skit sungguh rasa coz sampai nangis di buatnya++ xlh nk jalan n bgn... Sokmo jth... mayb courts netball tu xserasi kot ngan dia...huhuhuh.. Ape2 pun. syukur Alhamdulillah xjd something yg xelok  kat dia.. sy skrg pun tgh sakit gak, jari terkehel coz kne bola netball time nk smbut bola...dh bisa jari2 kiri n cm ade harapan nk bengkak...huhuhuhu..hope cptlah smbuh...sakit nak tanggung..adoiii

Now, bersiap sedia utk hadapi mggu hadapan..lelah rasanya...mggu yg penuh cabaran n rintangan but "next week" is "last week" for this semester...wowww...sgt xsgka... tp, cm rasa nk cpt je harungi minggu dpn, study week n mggu exm...cptlah berlalu...nak balik johor...sume dh tanya...xblik ke study week ni??? bila nak balik??? hmmmm... sy tahu, mereka sume rindukan sy di perantauan ni...cehhh :p..tp bila pikir exam...mintak lambat2 lah lg nk exm...adoiiii...mane satu yg nak ni???

Ape2 pun, hope sume urusan n perjalanan hidup ni sentiasa dipermudahkan ALLAH dan dpt dilakukan dgn jayanya..InsyaALLAH....

~ Suka-Suka dlm Lelah :p ~

Antara bukti mereka rindukan sy :p ~ Msj from My Nephew ~ Haikal
Sayonara lah tapak kasut yerk..TQ coz bnyk berjasa ='(
Pulang dgn kasut tnpa tapak..huhuhuh =(
Untuk kali ke-3 nya seluar Track Faizah  koyak n ini jg seluar yg ke-3..kesiannnn kamu Faizah..
My Coach ~ Pn Hamidah  yg sgt penyabar... =)
My Members Netball
Faizah dh blh lari semula time blik tadi..Alhamdulillah....

Tuesday, April 5, 2011

Yg Terindah

Salam.. Alhamdulillah msh diberi peluang utk teruskan hidup di atas muka Bumi Allah ini...w'pun bdn dh mkn membahang, tekak yg perit n kepala yg sakit, still gagahkan diri utk meneruskan tggungjwb yg still blum slesai... agak xde mood awl pg td coz kondisi diri yg xbrape best ni even harini hari adalah hari bhgia MR.N n MS.R.. so,cuba buang mood xbest tu jauh2... bersabar n ikhlas utk tanggung ujian n kifarah dr ALLAH ni... menginsafi diri yg bnyk dosa ni...hmmm..

Yg terindah dlm sakit ni ... Alhamdulillah.. harini genap sebulan MR.N & MS.R  "engaged" but informal laa..hehehe hanya bersaksikan langit, bulan n bintang... cewahhh... serius.. sgt xcaye time 2...MR.N sgt2 gentleman la..hahaha...Yg MS.R pulak cm terkedu n kelu nk berkata ekk... smbil pgg bantal besar... memg cm nk tergelak je bila ingat smula... kalau dpt rakam saat tu mst best... Allah je yg tau pe perasaan time tu... 

Ape2 pun, TQ sgt2 MR.N coz until now...you still by my side with love :p... hope perhubungan ni berkekalan hingga ke pengakhiran yg kita harapkan, yg diredhai n diberkati  ALLAH selalu... serta dijauhkan dr segala perkara yg tidak diingini... InsyaALLAH..AMINN



:( mr.n eksiden sikit pg td..mujur xde pape berlaku...motor dia je luka sikit... siannya kamu.. sbr yer... sy pulak demam+selsema yg mkin nk teruk..huhuhuhu 

Sunday, April 3, 2011

Miss U Like Crazy

Just to say.....
MR.N

Saturday, April 2, 2011

still alone...:p

Salam...Alhamdulillah...hari yg cerah,ceria but kurg hepi jer...geng2 sume xdok...so, i'm alone..MR.N pun blik kg,ofcoz la beliau agak bze bersama family kan...hmmm..xpelah...nilah mase utk study,rehat n wat keje2 yg tergendala, tertangguh n prepare tuk test yg agak berderet menanti...hehehehe...td selesai 1 presentation.. Alhamdulillah, Allah permudahkan sgala urusan n kerja... tgal lg 2 presentation... adoi..bila semua ni akan berakhir?????

Yup, harini besday my lovely sister...Kak Ila...yg ke-37 thn...."Slmt Hari Lahir kak..May Allah Bless U Always".. syg akak selalu... nilah kakak yg ibarat pengganti arwah mak...1 bnd yg memg kitaorg akui adik beradik, cara n rasa masakan kak Ila... memg cm arwah mak... rase2 rindu ngan mskn arwah mak, g lah rumah dia..msk campak2 pun still menjilat jari..ehhhehe... so, tuk praktikal ni, duk umah kak Ila..mgkinkah sy akan berubah FIZIKAL @ GEMOX coz mskn2 beliau??? heheeh wait n see jelah yek... 

Kak Ila n her family ~ "Happy Besday Kak Ila ke-37"
Balik cite psl kesedihan sy coz alone2 je saat ni..mana xnya, kwn main mask2 xde...cik yaya n Dira g kem kayak... sy jer msk sorg2.. slera pun cm dh hilg...so decided utk bli lauk n rebus mkaroni jet..wat TomYam Makaroni harini..hehehe...ubat kesedihan ku... 

TomYam Makaroni tuk harini...:p

Friday, April 1, 2011

Rahsia di sebalik 'April Fool'

Salam... harini dh 1 April 2011.. cptnya dh bln 4..huhuhu.. Yup.. bila bln april ni, pasti sume tahu kn tntg APRIL FOOL..sme lh jgk cm Valentine day..satu budaya barat yg biasa sgt kita dgr n ade jgk yg meraikannya bila tiba bln April....hmm, hope kita semua especially sbgi umt Islam jauhkan lah dr bdya2 barat ni yerk...n kene tahu jgk knpa x blh nk raikan April Fool ni...bkn pe, ade kalangan kita yg tahu tp still nak raikan jgk..mcm valentine day...so,tepuk dada tanya iman lah...jom kita bca sejarah disebalik April Fool ni k...




April Fool mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.


Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.


Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.


Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.




original by: halaqah.net

..selagi hidup...selagi itu beramal...

Salam Jumaat yg Barakah...semoga sentiasa di bwh lindungan & Rahmat Allah Taala selalu..InsyaAllah..
Harini..tazkirah rgkas just nk peringatkan diri n sesiapa je pun yg membaca...smga beroleh kehidupan yg diberkati n diredhai Allah di dunia n di akhirat..Aminn


..beringat n beramal sebelum menjelmanya 7 perkara..
Rasulullah saw pernah bersabda: 
“Segeralah beramal sebelum datang tujuh perkara; apakah kalian akan menanti sampai datang kemiskinan yang melupakan, atau kaya yang membuat sombong, atau sakit yang merusak kehidupan, atau tua yang melemahkan kekuatan, atau kematian yang menyegerakan, atau datangnya dajjal, makhluk ghaib yang paling buruk dinanti, atau datangnya hari kiamat, hari yang sangat dahsyat dan mengerikan” (HR. Turmizi)

1) Beramal sebelum kemiskinan melilit
Rasulullah saw mengatakan: 
"kemiskinan hampir menjerumuskan orang ke dalam kekafiran"

2) Beramal sebelum kaya yang menyombongkan
Rasulullah saw bersabda:
Sebaik-baik harta yang baik yang  dimiliki oleh orang yang baik

3) Beramal sebelum sakit yang merosakan hidup
Rasulullah saw bersabda:
"Dua nikmat yang bnyk membuat orang rugi dalam memperdagangkannya : sihat dan waktu luang"

4) Beramal sebelum tua yang melemahkan
Allah berfirman:
Allah, Dialah yang menciptakan kamu dari kadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) itu sesudah kuat itu lemah (kembali) dan beruban.Dia menciptakan apa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa. (ar-Rum:54)

5)Beramal sebelum kematian datang secara tiba-tiba
 Allah berfirman:
Tiap-tiap umat mempunyai batas waktu; maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak dapat (pula) memajukannya. (al-A'araf: 34)

6)Beramal sebelum Dajjal datang
“Dajjal tidak akan muncul sehingga sekalian manusia telah lupa untuk mengingatnya dan sehingga para Imam tidak lagi menyebut-nyebutnya di atas mimbar-mimbar.” (HR Ahmad 16073)
7) Beramal sebelum hari kiamat tiba
"Wahai manusia, takutilah Pemelihara kamu! Sesungguhnya kegoncangan Saat adalah satu hal yang besar. Pada hari apabila kamu melihatnya, tiap-tiap ibu yang menyusui melupakan apa yang dia menyusukan, dan tiap-tiap yang mengandung menggugurkan kandungannya, dan kamu melihat manusia mabuk, padahal mereka tidak mabuk, tetapi azab Allah adalah keras." (al-hajj: 1-2)




sumber rujukan: akanmati.wordpress.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...