Thursday, March 31, 2011

Kebanjiran....

Salam...
Alhamdulillah, harini langit cerah kembali setelah beberapa hari yg lalu menitiskan air2 hujan tanpa henti.. hinggakan mengundang banjir seperti yg dijangka2... Ikut putaran alam, biasanya, bulan2 cm ni adalah musim panas...tapi musim tengkujuh pula yg datang.. hmmm, ...xkisahlah panas ke, hujan ke walhal kalau salji turun pun, semua tu kuasa  dan rahmat dr Alllah... tanggungjawab kita insafi diri selalu... pertingkat amal n iman.. mga tidak tergolong dlm kalangan org yg sia2...InsyaALLAH...

Citer2 pasal bnjir ni, ofcozlah, dataran Unisza yg permai ni antara kawasan yg plg cepat air naik...terjadilah nnt tasik2 jadian..if hujan 1 hari x bnti mst bnjir lah even just paras buku lali ...kesian kan... xmerasa penat lelah naik bukit ke kelas or mane2 jer, tp time hujan pasti akan merasai banjir, lubuk n sewaktu dgnnya... xpelah...semua tu ujian kecil je dr Allah.. perlu bersyukur coz still dijauhkan dr bencana2 yg xdiingini.....

++ bkn setakat kampus je yg kebanjiran tp juga ditimpa kebanjiran "ujian"...biasalah kn nk last2 sem ni...lg 2 minggu nk tamat pembelajaran sem 2,  mcm2 berlaku...antaranya...


  • kebanjiran test n midterm...bila total2 sume ade lbh kurg 9 test....adoiii
  • kebanjiran claz2 yang tertangguh akibat bnjir n hujan lebat xterkawal...
  • akibatnya..kebanjiran claz2 ganti...
  • kebanjiran presentation2 yg tertangguh n pen'submit'an asgmnt2...hmmm
  • kebanjiran AGM (Annual General Meeting)
  • kebanjiran pelajar memakai payung xkish la laki or pmpuan...( ofcoz la..adoii)
  • kebanjiran / kelambakan baju2 xberbasuh , lembap coz hujan sokmo..hehehhe.

dan mcm2 lg...walau apepun yg berlaku n perlu dihadapi, smga semuanya dipermudahkan oleh Allah segala urusan n perjalanan hdp ini..InsyaALLAH...

...just to see...

Anaconda..dijumpai di longkang kediaman pelajar beberapa hari sebelum bnjir...
credit pic from Alif..Tq Alif
Ikan keli sesat yg dijumpai slps hujan reda 

Kampusku Banjir




credit pic from mariam..tq yam..



kasut dikala hujan



payung Mr.N yg berjasa dikala hujan n panas..

Friday, March 25, 2011

chezzy kentangroni...=p

Salam Jumaat yg barakah... akibat hujan yg xhnti since ptg smlm dan mengakibatkan bnjir yg xbpe nk bnjir la di beberapa kwsn dataran Unisza yg permai ini..hehehehe...dan menjadi punca juga entry ni terhasil...hehehe.. Why???

Sbb mls nk turun cafe bli lauk, harini terpikir 1 idea kreatif ...nk wat "Chezzy Kentangroni".. bunyi memg agak poyo jer but ni jelah yg mampu dihasilkan...kntg jer yg ada, bebola ayam xde...ala2 Chezzy Chickaroni KFC pun jdlah.. nk wat bubur cm boring jerk..nk wat makaroni sup, bhn2 xdok... lastly teringat kat "Jalapeno Chesse Dip Premix" pemberian Mr.N as a dealer... ni bkn la mknn jepun ke ape ek..ni adalah serbuk chess..ntahlah... nak ckp dlm BM pun xtau cm ne...name bnd tu cm yg di sebut diatas tu la...rasanya 99% cm Chezzy Wedges nya sos tu...heheh..

So, sesapa nk cube rasa, meh la dtg bilik...nak tempah bnda alah tu pun blh...ehhh, t'promote skali  lah pulak MR.N yerk..ala,.bkn pe, jimat, halal n xsush nk sediakan..just bancuh jer..wahahhaha...aritu dh wat Chezzy Wedges sdn bhd...xcaye??? percayalah....

..Bukti-bukti.. 

Chezzy Kentangroni
VS
Chezzy Chickaroni KFC

Chezzy Wedges...

Empat Perkara Jika Diamalkan...

"Empat perkara jika di amalkan 
Istimewa di syurga menanti 
Mahligai permai telah dijanjikan 
Sejahtera di syurga menanti"...kump saffone 

1) لا إله إلا الله ~Jadi pegangan setiap masa 
2) الحمد لله Tiap kali di berkati Allah 
3)أستغفرالله ~Bila bersalah pohon ampun dariNya 
4) إنا لله وإنا إليه رجعون ~Tiap kali musibah menimpa 

++++ Empat perkara jika diamalkan....++++
  • dpt merosakkan tubuh: 
    • Cemas  
    • Sedih berpanjangan
    • Lapar 
    • Kurang tidur malam.
  • memberikan kesenangan ke dalam hati: 
    • Melihat yang hijau-hijau 
    • Melihat air yang mengalir 
    • Melihat kekasih 
    • Melihat buah-buahan.
  • dapat membuat pandangan mata menjadi gelap: 
    • Berjalan tanpa kasut
    • Berpagi hari dan berpetang hari dengan wajah yang muram penuh dengan kebencian dan permusuhan
    • Terlalu sering menangis
    • Menatap garis yang kecil-kecil.
  • menghilangkan kesegaran dan kecerian wajah:
    • Berbohong 
    • Tidak tahu malu 
    • Terlalu banyak bertanya tanpa dasar 
    • Banyak melakukan maksiat
  • membuat wajah semakin segar: 
    • Menjaga harga diri 
    • Menepati janji 
    • Dermawan 
    • Taqwa.
  • mendatangkan kemarahan dan kebencian: 
    • Takabbur 
    • Dengki
    • Berbohong 
    • Suka Mengadu.
  • boleh mendatangkan rezeki: 
    • Bangun malam untuk solat 
    • Banyakkan beristighfar menjelang fajar 
    • Membiasakan memberi 
    • Membiasakan diri berzikir dipetang hari.
  • mencegah datangnya rezeki: 
    • Tidur dipagi hari 
    • Jarang Solat 
    • Malas
    • Suka berkhianat.

sumber asli dr rosejohari.com  n liriknasyid.com tp dh diubah suai sikit

"nota sony K610i"

Tatkala sibuk mengemas kini nota2 utk preparation test n exam...
Tetiba terpandang add note terselit ni dlm test pad....
Ingatkan nota ape lah yerk... pnjg semacam..
Rupa2nya....nota sony K610i....
Mr.N yg namakan dia sbgi 'Nota sony K610i'...sweet sgt...
Ni adalah nota di kala sunyi.. n pastinya, nota utk hari tua nnt..heheheh
Satu hobi yg mmg agak xblh nk ditinggalkan....=)) 

nota tambahan...sure la xmasuk exam pun..

Tuesday, March 22, 2011

~seseorang~ & ~si pemilik hati~

Sebulan yg lalu....

'seseorang' hadir m'bwa hati yang robek dan hancur dikhianati oleh si hati-hati kaca..
'seseorang' inginkn penawar...penghibur dan penyejuk utk hati yang luka itu..
bertemukah dia??? siapa??? ~ 'si pemilik hati' kah??? mgkin...

'seseorang' cuba menyapa...
'seseorang' hadir menghulur salam kpd 'si pemilik hati' 
'si pemilik hati' yg masih luka dan terkunci hatinya kala itu..
'seseorang' umpama hadir bersama satu sinar harapan ...
mungkin 'seseorang' mampu menjadi ubat pada luka 'si pemilik hati' itu..
mungkinkah????

ya..ketika ini...
'seseorang' telah berjaya membuka kunci yang mengunci hati 'si pemilik hati itu'....
'seseorang' kini umpama penawar luka pd hati 'si pemilik hati'
'seseorang' kini hatinya dimiliki dan menjadi amanah 'si pemilik hati'....
'seseorang'...mampukah kau menjaga hati 'si pemilik hati' itu sbg amanah untukmu...??

'seseorang'...jagalah hati 'si pemilik hati' itu..jgn benarkan hati itu di khianati n menangis lagi..
'si pemilik hati'..barang amanah itu..jagalah ia sebaik-baiknya...jgn biarkn hati itu robek dan dihancurkannya lagi..

'seseorang'............'si pemilik hati'

Pertemuan...

Sebuah Pertemuan

Ketika diri mencari sinar 
Secebis cahaya menerangi laluan 
Ada kalanya langkahku tersasar 
Tersungkur di lembah kegelapan 


Bagaikan terdengar bisikan rindu 
Mengalun kalimah menyapa keinsafan 
Kehadiranmu menyentuh kalbu 
Menyalakan obor pengharapan 


Tika ku kealpaan 
Kau bisikkan bicara keinsafan 
Kau beri kekuatan, tika aku 
Diuji dengan dugaan? 

Saat ku kehilangan keyakinan 
Kau nyalakan harapan 
Saat ku meragukan keampunan Tuhan 
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala 

Menitis airmataku keharuan 
Kepada sebuah pertemuan 
Kehadiranmu mendamaikan 
Hati yang dahulu keresahan 

Cinta yang semakin kesamaran 
Kau gilap cahaya kebahagiaan 
Tulus keikhlasan menjadi ikatan 
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan 

Titisan air mata menyubur cinta 
Dan rindu pun berbunga 
Mekar tidak pernah layu 
Damainya hati 
Yang dulu resah keliru 

Cintaku takkan pudar diuji dugaan 
Mengharum dalam harapan 
Moga kan kesampaian kepada Tuhan 
Lantaran diri hamba kerdil dan hina 

Syukur sungguh di hati ini 
Dikurniakan teman sejati 
Menunjuk jalan dekati-Nya 
Tika diri dalam kebuntuan 

Betapa aku menghargai 
Kejujuran yang kau beri 
Mengajarku mengenal erti 
Cinta hakiki yang abadi 

Tiada yang menjadi impian 
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan 
Yang terbias pada ketulusan 
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman

UNIC-sebuah pertemuan

Ya ALLAH yang Maha Pengasih dan Penyayang..... 
Kau Redhai dan Berkatilah serta Restuilah  Pertemuan ini 

sehingg
a detik Perpisahannya...Aminn





Sunday, March 20, 2011

Mabruk 'Alaikuma - Izud n Kak Siti

Salam...lama xmencoret di sini...bnyk cerita..tp masa xmengizinkan.... sibuk dgn urusan sndri n Mr.N yg sudh cukup utk menjadi tmpat meluah,mengadu n cerita itu n ini..hehehhe..sian dia...

Td tgk FB... surprised sgt..my brother dh bertunang la 18/3 lepas.....wahwahwah...xhabaq kt cek... nevermind lah, mayb diaorg wat simple2 n bila tgk pic smula, xramai adik beradik yg join rombongan meminang tu....almaklumlah, ade yg keje, even cuti sekolah, yg husband bukn cikgu mana cuti kan...hmmm.. one more, jauh rumah bkal kakak ipar ni...Gua Musang syg oiii....adoiiii, xpelah, dh jodoh...bersyukur n terima qada' n qadar Allah dgn ikhlas.....InsyaALLAH bkal ehem2 sy xjauh mane...enjin pun xsempat panas kot..heheheh..Wait n See jelah yerk..InsyaALLAH...

Hmm, bila sy perasan, Sy yg dh dok Trganu ni pun x jejak mane2 lg tmpt kat Kelantan tu...selalu gak kengkawan yg bdk Kelantan ajak balik rumah diaorg..hehehe..malu n de mase lagi satunya..time cuti jer dh xmenyabar nk blik Jhr..hehehe.. InsyaALLAH, ade ksmpatan pg lah yerk...hehehhe...

Ape2 pun, tahniah lah wat Izud n Kak Siti Rahila atas walimah Khitbah @ pertunangan yg diikat tu...Mga Walimah yg bakal menjelang Jun ni dpt dijalankan dgn lancar..selamat n dipermudahkan oleh ALLAH hendaknya...InsyaALLAH... Selamat datang ke USRAH 64....

~Tahniah Izud n Kak Siti ~
~ sebahagian yg join... abg wakil ayah n kakak n kakak ipar...dll.. ~

Become Best Blogger dgn FACEBLOG...

Wow..agak obses utk menjadi blogger yg serba blh...yehhh
TQ FACEBLOG coz bg bnyk information kat blogger2 utk mengimprove blog2 kitaorg dan jadi satu pusat untuk para blogger2 ni berkampung sambil mempopularkan blog diaorang n mencarii teman2 blogger n follower lebih ramai lagi.....
FACEBLOG best than FACEBOOK...hikhikhik...

Mga blog2 kita bukan sekadar blog, tp blog yang berinformasi n berguna kepada semua....

"Hidup Blogger"


Wednesday, March 16, 2011

Moody???

Salam pagi Rabu...

Harini...since mlm td mood hilang la..why???? sy pun xfhm nape ek?? Sgt2 xsuka perasaan n keadaan cm ni...m'buatkan hari xceria...Cuba utk xlayan keadaan tu..tp nnt ade je bnd yg mkin membuatnya lg teruk.... hmmm... T'ingat kajian Dr.Fadzilah Kamsah tntg org yg lahir bln Nov...slh satu nya yg sy memg admit bnd tu ada pd diri sy ialah "perangai tidak dpt di ramal n mudah berubah2"...wah, menayang kekurangan diri ni..hurmmm.. oklah... just nk meluah jer...

"Ya Allah, jauhi dan lindungi  aku dr belenggu syaitan n hawa nafsu ku sendiri..."

Td baca entry blog kwn, khabarnya clazmate time F3 dlu, ayahnya meninggal dunia..Innalillah...Smga Allah mencucuri Rahmat Ke atas Rohnya dan ditempatkan bersama2 org yg soleh... Aminnn

Teringat kat bapak....rindunya..lama xjenguk bapak...kat mane bapak skrg??? Kat Meru or kt Seri Iskandar??? Hope cuti nnti dpt jmpe bapak.... Rindu la =(

..mencari mood yg hilg..

Monday, March 14, 2011

Nak Dunkin' DoNuts!!

Salam..
Alhamdulillah dpt menyempurnakan puasa sunat Isnin harini dgn jayanya.. Berbuka dgn nasi grg cendawan yg sdp bersama Dira..Sgt puas hati coz nasi yg bnyk n sgt2 mengenyangkan... Harini, agak relax sikit coz xde claz.. just menghabiskan masa dr pg smpi col 11 di library, menghafal AQ.. Alhamdulillah, dlm masa 3 jam dpt hafal 1 muka...semoga dipermudahkan Allah...ptg duduk melengkor di bilik...tido+hafal AQ...hehehhe... rasanya, bnyk tido dr hafal..hikhikhik..=)

Sebenarnya...dlm hati ni, even dh knyg coz buka td, tp still membuak2 keinginan utk mkn Dunkin Donuts (DD)... hurmmm...serius...sgt2 kepingin n cm mengidam...dh lama rasanya xmkn... Haritu time g The Mines, tgk DD tu cm nak beli, masalahnya tgh kenyang sgt2...++ dh nk naik bus utk gi PICC tgk pidato tu...dan menjangka kt PICC nnt dpt mkn..so, takutlah membazir if beli tp xmakan coz hbs pidato dlm kol 11 mlm lebih...hmmm, at last, sy n Dira cancel lah nk membeli DD tu...

Ditakdirkan pulak kt PICC xdpt mkn cm PABM last year...so, tgk pidato ngan perut yg agak berkeroncong dan hbs pidato mlm tu pulak jam 11.30 lbh..hmmm, tggu bus sume nk balik dlm kol 12.30 bru bertolak.. memg ujian... Tetiba ngan Dira teringat kat donat yg kitaorg nk beli td....huuhuhu..sgt kecewa ok...bestnya if tgh lapar time tu, ad Donut td kt depan mata kan... cm menyesal lak xbeli td n xbeli pape utk mkn2 kt dlm bus.... Driver lak xbnti mkn, just bnti tuk solat jer...katanya ad bnti mkn jam 4pg, tp semua tido mati, sape je yg bgn tuk mkn...huhuhuhu...lastly mkn nasi yg dpt time prgm netball pg tu..about jam 12.00 tgh hari..bygkan betapa perut ni cm merajuk jer kan coz x di isi pape....huhuuu...dlm fikiran msh teringat2 kt DD tu...

Sampai ptg td, tgk FB clazmate, diaorg de bli DD n tayang pulak pic kat FB kan...mkin meleleh air liur tgk..dh la xdpt mkn aritu..+++ tgh puasa lak tu....huhuhuhu...cobaan2.. time buka td pun ngan Dira citer pasal DD yg kitaorg xjadi beli tu..hurmmm...kt Kuala Terengganu rasanya xde kot DD... ohh.. kecewa...nak Dunkin Donut...nak Dunkin Donut (smbil hentak2 kaki)...xpelah, esok mkn je lah Donut gula kat Cafe Jentayu, xpun kat Cafe G..huhuhuhu...Bersyukurlah dgn apa yg ada Cik Rai...wahhahah...=(


Sedapnyaaaaaaa..... ~ pnjm pic yer kak Huda n the geng~

Saturday, March 12, 2011

HEPI vs PENAT

Salam..
Alhamdulillah...msh berkesempatan nk mencoret sesuatu utk dikongsi di sini..

Yup...bdn ni amat lah letih skrg ni...2 malam tido beralaskan kerusi even di bwh econ yg nyaman..but agak kurg selesa... Bersyukurlah yerk cik Rai oii....huhuhu... tapi dlm keletihan itu ada kegembiraan..hehehehe... just nk citer seringkas2nya jer ni...

~YG HEPI~

  • Utk ke-dua kali berturut2 g jenjalan turun KL-Selangor.. Tgk PABM 2011 di PICC...seronok..
  • Window Shopping smbl penatkan badan n kaki di The Mines Wonderland dr jam 9 pg-4.30 ptg.
  • Jumpa kwn lama 'Afifah Misnan' kt PICC...hehehehe.. but xdpt bual lama...huhuu
  • 11/3/11..sweet date..Jumpe Mr.N di masjid Putrajaya....=) sgt2 hepi...
Nyanyi lagu 1 Malaysia
Brg amanah ~ Mr.N Junior... xsempat nk amik pic Ms.R Junior..
at Mines..bila dh kurg kerja...

~ YG X HEPI~
  • Mkn di Nasi Grg Ayam Lada Hitam yg xsedap n tawa hebe di S.I.M....huhuhuhu..sgt x puas mkn n caused kelaparan time tgk pidato tu...
  • Cari bus U smpai pintu keluar PICC time nk balik...sgt n amat lah pnt+lapar+gerimis.. ini semua gara2 misunderstanding information.. Ingatkan thn ni xpyh cari2 bus mcm thn lepas...rupa2nya, lg jauh kne menapak nk cari bus..adodoi.... lastly, naik bus utk pulang pd jam 12.30am lbh kurg..pkul bpe nk smpi U cm ni???
  • Jam 6.00 pg still di Kerteh... 7.30 pg pttnya dh de kat courts netball coz bertugas smpena kejohanan netball.. syukur dpt tahu kt sane hujan...so, mayb prgram mula lewat...hmmm 
  • Bdn penat+kaki crem coz sejok+perut lapar dr mlm td x mkn pape... n driver x bnti brkfast...OMG..
  • About 9.30 pg, smpai Unisza... bergegas siap utk ke courts netball.. still gerimis..
  • Ke'gerimisan time bertugas... caused pening kepala... ++ team xmenang pun..just saguhati..heheheh... 
Main dlm hujan
Emerlet Girlz yg kecundang di tgh jalan...hehehe.. action ngan hadiah team len jer tu...
Proses pengagihan hadiah..heheheh =)
Apa2 pun... syukur Alhamdulillah.... semua berjalan lancar even agak kelam-kabut++pnt++cuaca yg xmenentu..., x lupa ucapan takziah utk rakyat Jepun terutamanya yg tghari smlm tlh di landa bencana gempa bumi n Tsunami... Semoga mereka bersabar dgn ujian Allah dan smga kita juga terselamat dr sebarang bencana yg tidak di ingini.. InsyaALLAH... Dlm suka, duka, pnt n apa jua keadaan kita sekarang... ingatlah mereka yg berada dlm kesusahan n penderitaan..

Wednesday, March 9, 2011

"Titian Ilmu"...Meniti di Ingatan

Salam...
Alhamdulillah... Msh diberi nikmat n peluang utk meneruskan hidup di Bumi Allah ini...Mlm ni, agak relax ckit.. Just plan nak hbskn pembacaan terhdp buku Fiqh Daulah je kot... InsyaALLAH...mga dpt dilaksanakan dgn jayanya... But nk amik masa skit jer..nk mencoret n memahat suatu memory yg sukar nk dpt lagi seperti ini....Tq to our beloveds clazmate, Syariah A Sem4...kalian memg best lah....Hope kita akan dpt cipta lagi kenangan yg lbh indah bersama2 lg ya...n 'awk' jg...

Last week, time ni, jam 9.00 mlm, dh mula berkumpul utk memulakan satu perjalanan bg menimba sedikit ilmu n pengalaman baru...utk bekalan kini n masa hdpn...n sbgi 1st step dlm mengukir suatu kenangan yg indah di alam kampus... Alhamdulillah...semuanya dpt dijalankan dgn lancar dgn keizinan, Rahmat serta Keredhaan dr ALLAH...

Di saat ini, kngn2 itu tlh pun diukir dgn indah sekali..dan...inilah hasilnya.....



First Day ~ 3/3/11
Hdpn Perkarangan IKIM
Dj Suffian n Dj Siti Rohani
Konti IKIM.fm
Lobi SPA
Masjid Besi...3/3/11 **1st Time Meet Him Here...May Allah Bless Both of Us**
Library UKM
UTM SEJAYA...Our Hotel..hehehe....**Sweet Memory Created Here**
2nd Day ~ 4/3/11
In studio Nasi Lemak Kopi O @ TV9
Farah Adeebah
Farah AF, Ust Lokman n Ashraf Muslim
UNIC mai laa...
Perkarangan Sri Pentas
Mereka n Mantan pemain Liverool...sape ek???
Lobi Pejbt Tabung Haji (TAHA)
Library UIA...cik Rai khusyuk n bergaya dgr penerangan...
at rumah Fattah
3rd Day ~ 5/3/11
jungle tracking at FRIM Kepong

Berlatar belakangkan 'AVATAR VIEW"
adodoiiii..sempat lg tu....
Subhanallah..cantik kan...~Pokok Kapur~...
Penat dah...still blh senyum...=)
Begitulah ceritanya....3 hari 3 malam yg seronok....Last place, g shopping @ window shopping kat Sogo.. tp x snap pape pic tuk kngn...nevermind... yg pnting sy hepi... Still di ingatan...Jenjalan kt Dataran Merdeka smbil tgk pameran smpena Hari Tentera Darat, mkn kpok lekor, Secret Recipe, jln2 kt Jln Masjid India n solat kt Masjid India smbil meredah hujan lebat bersama 'dia'...hehehhe..=)..... hepinya  ketika itu..bersama teman2 n si dia....

TqVM especially to Ain, Waina, Sakinah n semua lah yg berkongsi pic2 ni...Jasamu sgt2 dikenang.. Mga kenangan ini terpahat di ingatan kita semua selama-lamanya...InsyaALLAH...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...