Sunday, February 27, 2011

...rasa BAHAGIA...

...Alhamdulillah...

Aku mulai merasakan  sesuatu..... 

Ya.... kebahagiaan itu.....

kebahagiaan itu... semakin hari... semakin dekat..dekat..dan dekat...
kebahagiaan itu... semakin hari... semakin berdamping denganku...
kebahagiaan itu... semakin hari... semakin ingin menemani hidupku...
kebahagiaan itu... semakin hari... semakin membuka hati ini...
kebahagiaan itu... semakin hari... semakin mengubati luka di hati ini...
kebahagiaan itu... semakin hari... semakin membuatkan bibir ini sentiasa mengukir senyuman ...

Ku harapkan moga kebahagiaan itu.... terus membahagiakan ku... memberiku peluang untuk  merasai apa itu RASA BAHAGIA yang sebenar-benarnya...


Friday, February 25, 2011

~Minggu Buzy SEDUNIA~

Salam...

27 Feb-1 Mac~ this week adalah BUZY WEEK OF THE YEAR...hahahaha..serius...sgt buzy n everyday...ada je something yg perlu di settlekan.. slagi x hari Rabu.... selagi tu..makan xkenyang..mandi xbasah n tido xlena jawabnya...

Full... day by day...

  • BI~ Cari tntg Halal Issues.... x cari lagi...blh lupe plok...
  • Fiqh Islami~ submit asgmt n test.... wawawa...
  • Hadis Ahkam~ Test yg xdiketahui lgsg pe yg masuk test...huhhuu..
  • Siasah Syariyyah~ Ustaz nk ganti claz yg terskip pd waktu mlm...taknak 3x
  • Malaysia Legal System (MLS)~ Tugasan based 5 question...
  • Arab~ Test..tamrin 10 soalan 
  • Hafalan AQ~ tasmik Juzuk 2 = 10 mukasurat  pertama

Kesibukan terubat coz hari Rabu.... 2 Mac-5 Mac... pgi lawatan ilmiah ke UKM, UM n UIAM n beberapa tmpat menarik di KL n sewaktu dengannya.... horayyyyyyyyyy... 

Semoga esok..n esok...n esok..n esok...n seterusnya lebih baik dari hari ini... dan semoga Allah permudahkan segala urusan dan perjalanan hidup ini..Aminnn

Agak2 ape yg sy nak buat pas ni??????
~INGAT ~ pic by iluvislam

~HoLd My HanD~ oppsss...

Salam.....Lama xmenaip...ok..fullstop... xnk dah beleber pnjg2...just 5-10 minit for blogging yer cik Rai...

Td gi ikuti Kursus Asas Pembimbing Rakan Sebaya...yup, sy ahli baru PRS...dh xnk asyik dok melengkor jer dlm bilik...nk aktif2 sikit..hehehe...hope, xla smpi terabai pelajaran yer... so, nk citer related ngan tjuk entry ni ialah...td, time kursus... biaselah kn, ade nyanyi2 sikit..lagu2 pembakar semangat n motivasi... Nyanyi lagu "Standing In The Eyes" by Ella Rock...hahaha...

So, time nyanyi tu, si Aziz, MC prgram tu suruh lah pgg tangan kawan sebelah... tapi...sy cm terkene kejutan elektrik plak time pegang tangan Dira... apesal ntah...cm takut lak n malu2...hahahah... cm kne suruh pgg tangan lelaki...hakikatnya si Dira je ok...kwn baik...pempuan lak tu... tp, pesal ntah de pulak feeling cm tu... cehhh... nampak sgt sy masih suci..wahhahahaah... even kuar ngan lelaki pun, takut nk pegang2...serius.... memg rasa takut sgt...Sungguh...

Alhamdulillah sgt2 coz tgn ni msh dipelihara n suci lg dr memegang yg bukan Mahram dgn sengaja mahupun dengan xsengaja.... Hope tgn ini dan diriku terus terpelihara dan tgn2 lelaki yg blh memegang tgn ini hanyalah mahramku dan 'suamiku' kelak...InsyaALLAH...

Suka sgt lagu "Hold My Hand by Maher Zain"...touching..best...

Boleh pandang-pandang.....Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang....Bertambah sayang

Tuesday, February 22, 2011

....aKu dan CeRMin MaTa....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hari berjalan dgn lancar n baik...smga hari esok lbh baik dr harini...InsyaAllah.. Td ptg, blik dr public state n Mydin.. sy g amik nyawa baru sy..my spec... Alhamdulillah...i'm very satisfied....nmpak lbh jelas, selesa n anggun rasa..hahaha... even still ngan body @ bingkai yg sama coz just tukar cermin jer, tp nmpk cm baru pulak... memg hasil kerja kedai optik tu sy suka... sbnarnya, kalau org wat kerja ikhlas n bersungguh2.. pasti hasilnya pun memuaskan... btl x??? 

Kali ni rase2 sy lah kali ke-11 / 12 dlm hdp, sy buat cermin mata...since form 1 till harini.. n koleksi spec sy ade la dalam 11 pasang...hahhaha..sikit jer tu coz ikutkan penjagaan kesihatan mata bg org yg berspec ni... jangka masa pki satu2 spec tu hanya 1 thn jer...pastu dh kne ganti... 

antara sejarah2 spec sy yg dulu... hinggakan smpi 11 or 12 psg coz...

~ terpijak oleh sy sndiri, cause the spec senget n pening la pale bile nk pakai..
~ hilang time sy main olahraga (lumba lari)...
~ pecah cerminya coz terkena bola sofball time latihan.. hahaha..
~ sbb biase.. dh xjelas coz power spec ber+.. dh expired++ calar

see... every year kne budget or spend duit about RM300 utk wat sepasang spec..hmmm.. Alangkah indahnya andai xperlu pakai spec... bila fikir2 semula, sy ni dr gen yg rabun ker coz dlm family sy... dr 16 org, hanya sorg jer yg xpakai spec..woww.. tp, parents x la rabun.. rabun org tua je la...rabun dekat... anak2 nya pulak yang rabun jauh belaka..hahahah... n now, cucu2 nya pun ramai dh yg pakai spec...hmmm... memg dh sah la...ada gen rabun dlm family sy ni...hehehehe.. 

...antara koleksi...

GPRS vs 3G

...SALAM...

Pelik.. pelik... baru beberapa hari ni try guna line GPRS.. coz 3G sgt lmbt, sipot lg cpt.. hehehe...so,  resultnya.. sgt memuaskan gne GPRS than 3G... pelik kan.. biasanya, 3G lg advance dr GPRS... hmmm, nevermind lah.. yg pnting mudah sikit keje sy.. nk surf internet x la jenuh nk tunggu smpi berjanggut...  laju sikit la bnding sblm2 ni.. nk bace paper ke ape ker, cpt je download page tu... page blog sy ni pun biasenya ade je x sempurna, xkeluar pic lah, itu ini lah.. so,  nk tgk pun x comey.. xde mood... hmmm... 

now,ble yg keluar tu sempurna je rupa...sdp sikit nak memandang n unwasted my time la cm sblm2 ni nk tunggu...Alhamdulillah...Mayb 3G xberapa nk gagah function nya kat area U ni coz bertembung ngan line wireless kot...hmmm...entahlah...yg penting blh guna....ok lah, tu je nk kabo..heheheheh... nite sume...

...bila siput naik motor...

Monday, February 21, 2011

Tembam..Chubby..Panjang..or Gmoxx???

Salam...

Malu nk cite... harini terpaksa pakai CL g claz... seriusly... sgt xsuka... why?? coz bila saya pakai CL.. sy rase muka sy ni TEMBAM... CHUBBY.. PANJANG... n SEMBAP cm org sakit... xsukanya... sy ni tembam ker?? Chubby ker??? bntk muka sy Panjang ker???  atau sy sbnarnya yg mkin GMOX??? Bila tgk cermin pg td n belek2 muka ni... Cm xnk tgk je rasa... Hudush.... Serius... ( adoi... xbersyukur btl lah cik kak ni... tobat2..)

Tp, blh pulak si Yaya ni kate... comel sy xpakai spec... ok je... hahahahah... Sy tau yaya. kamu tu sje je kn nk amik hati.. huhuhuhu.. mukaku yg hudush ni mu kata comel.. ok??? adoi... mata org n mata sendri yg menilai memg lain.. ade gak yg kata sy ok xpakai spec n ade kata ok pakai spec... Hmmm.. entahlah, korang yg lihat n nilai... sukatilah.. but sy lg selesa pakai spec... Andai sejak azali xpaki spec.. mayb kalau pki spec rasa hudush.. tp sbb spec ni ibarat nyawa.. so... i like wearing spec... hehehehe... 

smpat snap 1 pic pg td.. so.. tembam ker?? chubby ke ?? & panjang ke my face??? or gemuk???

Sy Pilih Dia...

...SALAM...
Harini claz hadis berlalu dgn rase xbest n best... cm ne tu?? Xbest nya Ustaz batalkan test.. Tukar soalan len coz  ustaz kata kitaorg xbersedia pun even dh bg tahdid... Hmmm.. Ok... Kami Bersalah... Bestnya... claz berjalan spt biase n tajuk perbincangan harini best... Ok, terubat sikit rse kcewa..

So, harini gak kne g wat pemilihan bakal2.... bakal2 MPP la... hehehe... bkn bakal2 suami.. wahahaha.. Yup, sy pilih dia...dia..n dia.... siapa???? Undi adalah rahsia... hehehe... yg penting dh jalankan tanggungjawab sbg pelajar Unisza... Mga future MPP ni dpt jalankan tugas n memperjuangkan hak2 Siswa/wi dgn sebaik2nya... InsyaALLAH... 

“Hai orang-orang yang beriman! Tegakkanlah keadilan sebagai saksi karena Allah. Dan janganlah rasa benci mendorong kamu berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena itu lebih dekat dengan taqwa…” (Q.s. Al-Maidah 5)



Minta Nyawa!!!...Minta Nyawa!!!

Salam..

Adoi... harini condition sy amat2 sgt lah  xbaik... sng cerita, xsihat lah even tgk dr luaran, sihat jer... OMG, sy nak kembali my nyawa...@ spectacles...spec ni ibarat nyawa kedua bg sy.... Tolong2... sgt2 terasa hilang nyawa coz spec sy masuk wad tgh hari td....

Why??? sy dh xblh nk tahan lg kepala sy yg sakit ni tatkala memakai spec tu... dh bnyk sgt scratches@ calar balar n cermin nya yg dh pecah sikit... sbb tu hantar dia g wad.. x buat baru, just tkar cermin jer.. budget xcukup... huhuhuhu.. apelah nasib... tgh2 finance low ni, mcm hal pulak... tp, memg every year wajibul ghunah lah prepare RM250-RM350 utk spec... Itulah ujian yg perlu dihadapi apabila nikmat yg ALLAH beri pinjam ditarik sedikit... Bersabar n bersyukur coz masih diberi daya penglihatan lg even dh berkurg...

Now, pkai spec lama yg agak season, bnyk calar n dh senget lg coz pernah terpijak... sakit pale pakai... sy memg ganaz.. tu yg spec calar balar...huuhuh.... Contact Lens dh expired lak.. so, esk???? xpakai spec ( xnmpk jls nnt) or pki spec lama (skit pale)??? adoi.... bila lah my spec nk kuar wad yerk???? nak nyawa..nak nyawa...

sakit pale... sakit pale... adoiiiii

Saturday, February 19, 2011

Host Fevretku Dh Tunang..:p

Salam...

Td pg, bce paper kat cafe.. Tetiba terbacalah 1 berita ni.. wow... host fevret sy dh tunang la... Congrate la yerk Ally Iskandar n Aisyah ( naib Juara gadis melayu 1)... Kecewa sy.. Wahahahahaah... xde maknenya... bgslah.. umo dia pun dh 30 lbh... molek sgt la 2... tp, sayang la, bkal wife dia ni xpakai tudung plak... huhuhu.. ingtkan taste si Ally ni yg jns sopan2.. pakai tudung bagai.. rupenya x... ahhh, sukati dia lh nk pilih sesape pun kan.. sy ni nyebok jer.. 
ally n tunang dia...
Sy memg minat Ally ni dh lame dh.. suka tgk time dia hos pape prgm.. suka tgk MHI pun coz dia hos nya... hahahaah.. poyo jer kan.. kwn sy si Zin n de gak yg lain pun minat kt dia ni coz kitaorg ni memg minat ngan lelaki2 yg comel2 kecik2 ni... waahaahahah.. ni zaman2 sekolah dulu la... n satu lg, kitaorg pun de minat gak la kat sorg cikgu laki kt sek tu... comel2.. kecik2 gak.. sape??? hehehehe... teringat dulu2 zaman xmatang... lawak... malu..malu..malu...

** 'MEREKA'  pun dh TUNANG.. =)

Low...poor..very poor.. :p

SALAM..
Alhamdulillah...hari2 yg berlalu ok jer..Kesihatan...Alhamdulillah, ok sikit even pinggang n belakang ni still sakit2 lgi kalau x kene gayanya..but, caused my selera hilang, nk turun g makan pun malas...nk masak nasi, RC kt org lak..hmmm... plan nk jimat sudh lari deh... Mujur xselera nk mkn sjk akhir2 ni...why??? entahlah.. so, hujung minggu ni bnyk habiskan masa kat atas katil, study tuk test ahad ni... Andailah xde ko-netball pg td, alamatnya, terperaplah 2 hari dlm bilik...Huhuhuhu.. baru harini mkn nasi since Khamis... Hmmm, lapaqqq...

Sbnrnya, nk edit blog ni pun sgt2 lah tension.. bkn sbb ape, line tenet kt U ni mkin teruk lah...low.. poor n very2 poor... Serius... makin hari mkin low.. lembap... siput sedot (sian sipot dipersalahkan) ... adoii, x tau nk kate pe lg... ni dh pakai berukband pon, still sama... wireless??? tunggu smpai bertahun pun xkan dpt la... adoiii, sem ni sgt menguji.. dpt blok yg x dpt line wireless.. so, amik alternatif pki siputband... opppss... brodband... still sama lambatnya... konon jer 3 bar, tp hampeh... rumah sy yg kat ceruk kg tu pun, laju cm LRT... kalau dpt wireless pun, bkn low... tp very poor ok.... nk kata per cm ni??? better xyah de line terus... puas hati..
sipot...sipot....
Sem ni, ade bbrape lecture gne E-Learning tuk inform pape tntg sbjek ke ape... so, internet sgt perlu ok... then, ngan internet ni jgk lah nk jgk2 paper, isu semasa, cari note... n ade gak lec yg suruh bce isu2 semasa coz related ngan subjek... tp, cm ne nk surf pape kalau line bgini rupe??? nk bkak Berita Harian pun nk dkt stgh jam baru full download page tu... blum citer yg lain... online FB??? Oh, sy bkn hantu Fb ok.. Just de akaun, wish besday kt kengkawan... tau hal sikit2... enough... nk komen2.... tgk mase n mood nk layan la.. tp sejak2 mkin tua ni, mls dah nk ber FB2....+++ ngan line tenet cm ni... kirim salam lah utk tunggu... 

tunggu smpi berjanggut...
Entry kali ni memg agak kasar sikit yer... menunjukkan ketidakpuasan hati sy.. sbb tgh geram sgt2 ni... heheheh... ni nak dekat pilihanraya U, hope ade tranformasi yg lgi hebat bakal di buat oleh MPP2 baru ni yerk... paling kurg pun dgn me+kan n upgrade pencawang internet dlm u ni... huhuhu... Untk kebaikan semua pelajar... but, jgn pulak de yg salah guna kemudahan internet ni  if dh di upgrade... Mga semua dilakukan kerana Allah....InsyaALLAH...


Thursday, February 17, 2011

Dunia Baru Untuk Mu...

Salam....

Alhamdulillah...tgh sdp2 membaringkan diri utk melegakan pinggang n tulang belakang yg sakit ni, sy meng'on' kn no clcm... 2 msj masuk... tetettt..tetetttt... " Alhamdulillah.. siti dh selamat bersalin jam 1.53 mlm.."... unname numbers... sy ter'blur' seketika....siti mane plak ni???? siti nurhaliza ker?? wahahahaha... xpun xkn Siti Izud.. kahwin pun belum.. huhuhu... correction: jam 1.53 pagi la..  Oppp...baru sy ingat, msj dr Kak Ila ni, kak Siti, wife Abg Redha dh bersalin... Alhamdulilah, syukur selamat... tp, x tau baby boy or girl... Lastly, kak Ila kata, Abg Ridho xde waris lg... ohh faham2... girl lg la....hikhikhik.. ok la 2... yg pnting selamat... "Selamat Datang ke Dunia Baru Untuk Mu Sayang... nanti balik Jhr, jumpa cik Idah yer..."
Abg Redha, Syatirah Amalia , Kak Siti n Baby dlm perut...weeee..
Wowww.. baru sy perasan la, ini adalah cucu Hj Sarun n Arwah Hjh Rusinah yg ke-36 ok... Alhamdulillah... dan title sy sbg "Cik Idah" mkin tinggi.. heheheh...ni makcik muda tau... bkn tua... n makcik bkn sebarang makcik.. ini makcik baik punya.... penyayang... wahahhahaha.... Syatirah dh de geng main masak2, mak2, anak patung n main basikal lah pas ni... hikhikhik...

Skrg ni, tinggal tunggu 2 lagi anak sedara baru... hehehehe... mkin berkembang2 kerabat Hj Sarun... xsabar nk tunggu anak kak Jannah pulak lps ni...n sesape lah lg kakak2 ku or kakak2 iparku yg nak mengandung... heehehhe..

Anak-anak saudaraku...( xde dlm pic just Zarif n yg baru ni...)..nnt edit yg latest ya...

ohh my backbone

Assalamualaikum...

Minggu yg agak relax...ye ker??? hakikatnya, bru men'settle'kn 2 tgs..1st, test Arab n second Journal BI..Alhamdulillah....selesai dgn jayanya..Next week, ade 2 test dlm 1 hari ye Cik Rai...don't relax2..huhuhu..

Actually.. nak citer pasal my backbone.. bkn pasal kump Black Dog Bone or tulang anjing ke ape yerk... serius nk kata sy punya tulang belakang (yer ker) or pinggang kot makin hari makin menjadi2 sakitnya.... seriussss.... sgt2 sakit kebelakangan ni... yg peliknya, akan terasa sakit time duduk jer... Time claz selalunya, mula lah cm cacing kepanasan kalau duduk nk dekat 2 jam tu.. Sangat2 sakit.... skrg ni pun still sakit lagi coz claz td 3 jam straight... adoiiii... dh mula aduh sane sini... tumbuk2 blakang... seriusss... sgt bisa..

Balik dr claz td, terus baring.. cari katil... sakit yg amat...++ penat, g foyer nk amik brg, barang x smpi lg... g kiosk nk bli barang, lastly xdpt beli pape coz kiosk tu xde duit kecil nk bg baki.. lastly... blik dgn rasa hampeh +++ panas+++lapar+++sakitttttttttttt..... nk mkn, xselera lgsung la plk w'pun perut dh berkeroncong.. x tau nk mkn per..hmmm

Sy pun x tahu... sejak thn lepas sakit2 blakang ni... tp time duduk lama jer la...dtg la sakit tu... memg x blh duduk lama2 kot..huhuu..since akhir2 ni, mkin menjadi2... kifarah apelah yg sdg Allah beri kpd saya yer??? tetiba teringat someone yg sama condition ngan sy ..huhuhuhu.. apesal lak ade related ngan dia ni...hmm..

oh no....mau beginikah?????
Even dh sakit2 ni pun, sy still x cari punca knp sy jd bgini... nak kata xminum susu... yer kot.. coz beli Anlene dr awl sem xhabis2 smpai la ni...yg diminum air kosong or Milo or Indocafe or teh jer... breakfast selalunya mkn Quaker Oat or roti or biskut.. hmmm.. Entahlah... mayb, lifestyle n cara pemakanan sy xbtl kot... Yup, kne cari penawar..xkn nak biar baik sndiri kan... InsyaALLAH nk wat medical chek up, takut jgk kang berlaku something... Blum kahwin pape, dh sakit2... Bahaya kan... So, kne usaha n ikhtiar.. Cari ubat n penawar, Insyaallah... Mga ALLAH jauhi sy dr penyakit2 yg x di ingini...

SHARING is CARING =)



=) Dpt berita gumbiraaaa....."slmt dtg ke dunia baru syg..."

Monday, February 14, 2011

Ya Rasulullah S.A.W

بسم الله الحمن الرحيم
“Dan tiadalah Kami mengutusmu (Wahai Muhammad) melainkan untuk umat manusia seluruhnya, sebagai pembawa berita gembira, dan pemberi amaran; akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (hakikat itu)”. (As-Saba’: 28)

Selawat dan salam buat penghulu umat Islam, Rasul tercinta Muhammad s.a.w... keluarga baginda dan para sahabat baginda serta mereka yang mengikuti jalannya serta mencontohi perilaku baginda, yang mengamalkan dan menegakkan segala suruhan baginda, serta meninggalkan dan berusaha menghalang segala yang dibenci baginda hingga ke hari pembalasan... InsyaALLAH..Semoga amalan kita semua diterima.. 


Alhamdulillah.. setinggi-tinggi kesyukuran kpd Allah atas nikmat Islam serta Iman yang merupakan pengorbanan teragung Rasulullah s.a.w. sehingga kita semua dapat menerima cahaya keislaman dan hidayah dari Allah serta dapat mengecapi nikmat berharga iman dan Islam di saat ini...ALHAMDULILLAH...

SALAM MAULIDUR RASUL S.A.W


Sunday, February 13, 2011

Terlepas peluang daa...

Salam...

Alhamdulillah...harini ok...cume, ad something yg membuatkan sy n Dira rasa terkilan... huhuhu... nk wat cm ner.. mgkin dh x de rezeki kitaorg kali ni kot... Last week, kitaorg de amik borang Kursus Perkahwinan kt pjbt Fki.. (padahal org len yg g amik).. semangatnya kitaorg nk g amik coz ni lah peluang yg ada n bayaran kalau under U ni murah sikit bnding amik kursus kat luar +++ x payah nk pikir lagi nnt bila nk kahwin..hhehehe... biar bakal suami jer g amik sorang2.. hahahaa.. jahatnya kan..heeeeheee

Lastly, kitaorg baru dpt tau yg borang kne hantar paling lewat 10hb.... adoiii, cm ner blh terlepas pndg ni... salah kitaorg jgk kot..++ x alert lgsg... ++ sy ni lg lah, sgt2 terkilan lah coz PMKI de bg msj kat FB n kat blog diaorg de gak inform bnda ni..sy jer yg wat2 x nmpk.... akibatnya... terimalah... Hmmm..sdh gak, dh de peluang xcakna pulak... dpt tau td yg borg sume dh hntr kt MAIDAM @ Pjbt Agama Trganu...so, memg xde harapan kot.. 

Kalau de rzki, InsyaALLAH dpt coz nama dh isi dlm senarai cume xreturn borg penyertaan jer...hmmm...Mga2... ade lah peluang utk kami diterima.. x pun mayb next sem or next year dapatlah amik kursus perkahwinan kt U ni.... hehehe..x sabar2 dh ni nk khwin..hehehehehe 

Since Khamis lepas smpi pg td, asyik terdedah n terlibat ngan hal2 tntg kahwin, cinta, kahwin , cinta... huhhhh.. adoiiii...1st pasal Nikah Khitbah, pastu de konsert yg bnyk lagu2 pasal cinta, kahwin...then td claz BI discuss pasal "Valentine Day" yg bkl disambut esok..( kita org Islam jgn smbut yerk)... Hmmm, td plak.. nk hantar borang kursus perkahwinan, dh terlewat...hmmm... adodoiii...


Ape2 pun jgn biarkan diri kita hanyut dengan cinta manusia n cinta dunia...sesungguhnya CINTA yg HAKIKI itu adalah CINTA  kpd ALLAH....


Saturday, February 12, 2011

mencari..menanti..menyerah...

Salam berhujung minggu..
Alhamdulillah…mlm khamis lps, berpeluang pergi ke program pertama anjuran PMKI smpena kempen “Sempurnakanlah Auratmu”..dan mlm tu jgk ada forum tntg NIKAH KHITBAH- perkahwinan di alam Kampus..Alhamdulillah..bnyk ilmu yg diperoleh…+++ ahli2 panel mlm tu best…antaranya Ust.Badlishah, Ust.Abd Halim n Ustzh (lupa plak name dia..pnjg sgt n jarang dgr..hehehe)

Tetiba..sy tertanya pd diri ni..perlukah aku mencari cinta atau menanti datangnya cinta itu sendiri atau menyerah semuanya tentang cinta dan jodoh itu kepada ALLAH???? kerana jujurnya..sy akui, masih belum bertemu seseorang yg benar2 membuat hati sy berkata "inilah jodohku"...yg blh membimbing sy serta zuriat keturunan sy di jalan yg diredhai n diberkatiNYA... InsyaALLAH...jodoh yg ALLAH dh tulis n tertulis di sana adalah yg terbaik... 

NIKAH KHITBAH~ semua tahu ape mksudnya???  menurut  masyarakat kita, ia bermaksud "nikah gantung".. kalau sy nk cerita kat sini memg bnyk tntg nikah Khitbah..so utk kefahaman lbh lagi..blh la rujuk di sini ya...al-ahkam atau nikah khitbah ~ solusi masalah cinta remaja..

dh bersedia ker??
Alhamdulillah, diri sy kini x terjebak dlm masalah ini... msh xterdesak utk berkahwin ketika ini...dan rasanya..blum masa utk berfikir tntg ini lg kot.. cuma sy bnyk berdoa mga Allah kurniakan sy seorg lelaki yg baik, yg blh menjadi seorg suami yg soleh kpd sy, ayah yg baik kpd anak2 sy n yg blh membimbing kami semua di jalan yg diberkati n diredhaiNYA..InsyaAllah..  


Bukn memilih atau cerewet..n bukn lah diri ini sempurna mana pun utk mencari yg sempurna...cuma mencari sesuatu yg terbaik utk menjamin kehidupan yg baik di dunia n di akhirat... n perlu kita tahu.. perkahwinan itu bkn sahaja sbgi tuntutan Allah bg mereka yg mampu n sbgi sunnah Rasulullah S.A.W selain mencapai matlamat sebenar tuntutan perkahwinan itu..tetapi adalah untuk saling melengkapi antara satu sama lain... melengkapi mana yg kurang n yg baik antara suami n isteriitu...InsyaALLAH kebahagiaan itu akan terbina n berkekalan...

Antara pengisian malam itu yg sy perolehi :

-persediaan ke alam perkahwinan
  • ilmu pgtahuan
  • perasaan tggungjawab
  • bijak dlm pengurusan masa
  • rasa hormat yg tinggi antara satu sama lain
-3 kunci yg perlu ada utk bakal seorg suami sblm memiliki anak orang.. hehehe.. InsyaALLAH.. terjamin kebahagiaan yg di bina.. renung2kan...
  • Kunci rumah
  • Kunci pejabat
  • Kunci kenderaan


“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.”~an-Nuur;26


Wednesday, February 9, 2011

Cayalah Maher Zain ~InsyaAllah versi Melayu~

video


1st dengar..nak ketawa...kelakar..xbrape blh nk ikut...hehehe
tapi..serius la nk kata....best lg layan lagu InsyaALLAH  ni versi Arabic atau English...


Lyric lagu InsyaALLAH..

Andainya..

Kau rasa tak berupaya

Hidup sendirian tiada pembela

Segalanya suram,bagai malam yang gelap

tiada bantuan,tiada tujuan


Janganlah berputus asa..

Kerana Allah bersamamu..


[chorus]

InsyaAllah... InsyaAllah...

InsyaAllah... Ada Jalannya..


Andainya..

Kesalmu berulang lagi

Bagai tiada ruang untuk kembali

Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa...

Kerana Allah bersamamu...


[chorus]


Kembalilah....

Kepada yang esa

Yakin padanya,panjatkanlah doa..

OOoo~ Ya Allah...
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar...Jalan yang benar..
Jalan yang benar...


[chorus]


Cute la Maher Zain..huahuahua..tq google images..


Monday, February 7, 2011

1 atau 10

Tanya budak2 sekolah...."nk dpt no brape dlm kelas??? "
Mesti diaorg jawab..."no.1"

Tanya budak2 yg dh besar sikit.." nak RM1 @ RM10??"
Mesti diaorang jwb.." kalau blh RM10 la...RM1 dapat beli ape jer????"

Kalau nk suruh pakwe topupkan kredit..si makwe kata " awak topupkan RM10 yer..kalau x cukp budget share kredit RM1 pun jadilah...:p"

Kalau tanya sy.."nk anak brape kalau dh kahwin nnt????"
Sy mayb akan jawab.." Kalau blh nk 10 org...klu plg sikit mayb 1 je kot...huhuhu"

yg mana lg lama????

1 hari atau 10 hari??? = 10 hari la..
1 minggu atau 10 minggu??? = 10 minggu..
1 bulan atau 10 bulan??? = 10 bulan..
1 tahun atau 10 tahun??? = 10 tahun laa..

10 bulan dengan 1 tahun ??? = pastinya 1 tahun...

ok...10 bulan itu xlama n  xbermakna pun bg sy rupa2nya berbanding 1 tahun....walaupun angka 10 itu dlm bnyk keadaan ia adalah satu angka yg besar berbanding angka 1...



atau








ada apa dgn 1 tahun dgn 10 bulan???
dan 
ada apa pulak dgn 7/2 dengan 7/12???


to be continue...


** harini besday Suzliza n Hafiz Izzuddin..."hepy besday korang..May ALLAH Bless U All"..

Sunday, February 6, 2011

~semalam n kelmarin~

Salam..

Kali ni..balik ke kampus x naik bus..coz saing kak Jannah with hubby dia n mertua dia..Diaorang nak g rumh kawan sekerja diaorg kahwin di Hulu Trganu...Alhamdulillah...save budget ticket..So, bertolak dr Jhr pg Jumaat n sampai jam 8 mlm kot di kuala Terengganu...Alhamdulillah..slmt smpi..

Sewa penginapan di Chendering...ok..best n selesa...dh penat..larung jer bg mane2 tmpt pun..Before cari tmpt nginap tu...smpat lg jalan2 pusing bndr K.T...hahaha..Jadilah sekejap pemandu pelancong yg x bertauliah...redah je mane2 jalan....janji x sesat..Nak sgt menikmati keindahan bndr KT ni waktu mlm n smbil rncg nk g mane esok,..

N semalam...ade plak event yg xberape nk best lah berlaku...Balik hantar pengantin...g lah jenjalan kt  pasar payang...sy..tgk jer...xde nafsu nk bli pape..Layankan kak Jan, suami dia n mertua dia jer bli belah..+++ dh penat sbnarnya+++ramai org..

Otw nk g hantar sy...blh plak jem kat 4 junction trafic light kat MYDIN n Public State tu..Adoiii..tension betul...dkt 1 jam kot terperangkap dlm jem...Kitaorg dh resah..ngeluh...n sabor je lah...polis trafic lak cm x adil..asyik bg 1 laluan je jalan..Kan dh kene kutuk ngan mertua kak Jan..hahaha..termasuk kitaorg sebenarnya...huhuhu...Biaselah...kat Muar, Pagoh n Segamat..mne lah nk ade jem2 bagai  ni....merasa lah jem di negeri org..

Sblum masuk kampus, mkn di Restoran Racchada depan kampus sy...oklah..Sedih plak.. diaorg nk blik jhr dah...huuhuuh....jd sedih bila pg td dpt msj dr kak jannah...Diaorg nginap kt tmpt smlm...diorg accidnt smlm  caused jem...Mek kelantan mane tah yg langgar kereta diaorg dr belakang...adoiii...tension Abg Talib...sian dia..Buat diorg geram lg coz dh langgar tu...bleh cabut lari pulak tu...x byr ganti rugi pape...Syukurlah x bpe teruk khabarnya....tp beratus gak nk repair...adoiii...sedih dgr...

Alhamdulillah...td dioarg dh selamat smpai Jhr...lbh kurg jam 4 ptg...Mga Kak Jan sefamily bersabar ngan ape yg berlaku n di murahkan rzki n dipermudahkan urusan...Semua itu Qada' n Qadar ALLAH Taala..terima dgn hati yg ikhlas..InsyaALLAH ade hikmah disebaliknya..

Mertua kak Jannah n sy..
Pasangan Bahagia...fewittt
Kak Jan mkn sorg je....~_~

~ KAMAR yg KARAM ~

SALAM..

Alhamdulillah..selesai juga akhirnya sesi p'clean'nan n p'clear'an..Clean n clear dah kamarku....W'pun..kepala tgh munyeng, bingal, mumet n pilek...still nk tlis jgak..1st night tido di katil baru yg rendah...kalau terjatuh time tido pun x bpe sakit kot..heheheh Tapi..lockernya plak yg agak tinggi...adoiii..bnyk songeh pulak....bersyukurlah..

Mengingatkan kembali kamarku yg mcm kapal karam time blik dr claz tgh hari td...Membuatkan sy cm nak ngis...penat blik dr Johor x hilg lg...dpt lagi kerja...adoiii..Badan ni memg dh nk start demam++selsema lg...lps ni plk nk kemas brg2 yg berhabuk2 ni...

Agak marh gak coz x tau pape pun suruh kemas brg, balik claz jer tgk bilik cm kapal karam..Syukurlah brg2 x de yg hilang or rosak. impian nk tidur jap sblm smbung claz jam 3ptg x ksmpaian...So, merempat lah sekejap di bilik Dira, mkn n solat...syukur bilik Dira x kne tukar locker n katil..

Tapi, blik claz tu, ingat dh siap sume...tp hampa...katil msh x pasang lg...So, menumpang di bilik Dira lg...tidur jap..huhuhu.. pas ni nk mengemas plak..adoiii..Jam 5.45 ptg, nek blik..dh siap...nk mengemas plak...brg2 sy n brg2 roomate...aduhhh..Msuk bilik jer, bersin x henti2...till hbs mengemas jam 9.45 mlm td..btl2 siap kms, mop, n sglanya lah..

Pasni..nk mkn ubat n tido kot..even ade asgmt yg terlepas pndg time cuti haritu...Xsiap lg....al-Quran pun x hbs hafal lg..Adoii...ujian2...tp lega kapal karam dh jd kamar semula..=)

Kapal Karam bertukar Kamar

wow..bnyknya...
Harta2 ku..
dh mcm smpah pulak brg2 ku di bungkus rupe gini..
try teka...mane satu locker lama sy????
dh siap kemas...fewittt..Roomate punyer katil pun dah cun kan...
My katil baru...
Harta karun yg baru dijumpai..hahaha.~ bunga api kertas...idup lg ker???

Thursday, February 3, 2011

Pasti Merindui Saat Ini

Salam
Asyik nk menulis je kan..cm rase lama x menulis kt blog...Hakikatnya..baru 2 hari..huuhhu


Cuti yg sekejap ni..bnyk hbskan masa berjalan rumah adik beradik kat area Jhr je..Nak jln jauh2 sgt..bnyk laluan yg terputus coz banjir...++ hujan...So..g tmpat2 yg slmt dr bnjir je la...Alhamdulillah, even Jhr teruk dilanda bnjir..Tapi, family sy semua slmt dr bncana ni..ALHAMDULILLAH


Since 1st day blik Jhr, terus stay rumah abg kat JB...skrg ni di rumah kakak pulak kt BP..Esok ke Muar lg, saing kak Jannah utk blik ke Trganu...Merayap je kan...Hampir2 terbuntu akal...nak beli tiket bus or x coz x tau jalan nk ke Trganu dr selatan selamat or x??


Ya...cuti kali ni gak..bnyk bersama Zarif Fitri..anak abg...Rase2nya...dia pun dh cm selesa n lbh serasi ngan sy than umi n walid dia...cehhh..Kalau dlm kereta tu...elok je..x akas sgt time duduk ngan sy...Bila ngantuk nk tdur...cpt je terlena lau sy yg dodoikan...cewahhhh... Dah lulus kan lau nk kahwin ni....bnyk sgt dh pnglaman...hehehe


Pastinya sy akan merindui dia slps ni n dia pun merindui saya...(yek..yek jer)..3 bulan lg kot baru dpt jumpa lg..time tu..mayb dia dh merangkak kot...dh 8 bulan..Umi dia pun suka sy balik rumah dia..hehehehe..X sabar nk tgk..++ thn ni bakal dpt 3 org lg anak buah...wowww... Anak siapa pulak yg akan cik Idah jge ye slps ni?????

Si Bulu Mata Lentik
Lenanya dia
Budak Soleh

Zarif
Budak Bijak

~ 4 hari Bersama Siakap ~

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, syukur krn msh slmt dr musibah bnjir n negara kita msh slmt dr sebarang pergolakan spt yg berlaku di Bumi Mesir kini..Tatkala bejuta rakyat Mesir n negara2 yg tidak menentu makan minum n kehidupan mereka....Sy di sini...seperti t'lebih2 makanan...Nak menghulur...x mampu..Hanya mampu berdoa n mengbantu mana yg perlu...Terima Kasih dan syukur YA ALLAH atas nikmat yg kau telah berikan...Smga nikmat2 yg di beri tidak disalah gunakan..InsyaALLAH..

Nak cerita tntg tajuk entry kali ni...Sy sgt2 lah bertuah cuti kali ni..Rasanya 24 jam dijamu makanan...dan rasa2nya..berat bdn ni pun dh terasa pertambahannya...Mayb 2kg ade kot...adodoiiii...gemox la kalau slalu blik kg @ Jhr kalau cm ni lah gayanya...

Setelah 4 hari x sentuh nasi sblm pulang ke Jhr, duk Jhr x smpi sminggu, perut penuh shj ngan nasi...Di jamu pulak ngan makanan yg sgtlah sedap tetapi pantang n berbahaya utk sy pd hakikatnya..Tapi...makan juga tnpa ingat kesakitan yg bakal dihadapi kelak...Tawakkaltu A'la ALLAH..Semoga ia menjadi ubat bukan penyakit...heheehhe..

Yg peliknya...since 1 hari lps smpi Jhr hingga semalam...sy asyik di jamu ikan siakap jer..4 hari berturut-turut tau...

1st~ Mkn di rumh mertua A.Tajud...siakap masak stim n masam manis+tomyam campur+kailan ikan masin..

2nd~ Di rumah kak Jannah, Kak jan msk ikan siakap 3 rasa+tomyam+kailan ikan masin...(lunch)..

3rd~ Dinner mlm tu..ngan family kak jan, sy, A.Tajud sefamily n Kak Izah sefamily di Medan Ikan Bakar Sabak Awor Muar.....menu yg bnyk still ade ikan siakap...

4th~ Di rumah kak Ana..mkn siakap msk 3 rasa+sayur capcai cmpur+daging msk paprik+kangkung grg...+ RFC+Kek Coklat Bluberry Sdn Bhd by Kak Ana..

Bayangkan...bagaimana lah x gemox cm tu...huhuhu...
...ALHAMDULILLAH...

~1 Minggu...Makan n Makan~

Sabak Awor Muar
Kak Ina, Mertua Kak Jan, Kak Jan, Saya n Otak-otak...hehehe
Kami happy family..
Gembira menikmati juadah yg enak...
Kekenyangan tahap karma..
Ayam Madu..
Sup Gear Box Kerbau..hehehhe..Yummm
Kek Coklat Blueberry air tangan Kak Ana..


Alangkah baiknya andai sy dapat hulur n kongsi bersama dgn mereka yg kekurangan makan n minum ketika itu...

Wednesday, February 2, 2011

~ Gong Xi Fa Cai ~

Salam...



Selamat Ber'CUTI' sempena Tahun Baru Cina semua...hehehe
Selamat Menyambut Tahun Arnab...
Selamat menerima angpau...
Selamat memakan limau...
n selamat semuanya....hehhehe

Psti penternak2 arnab, penggemar2 arnab mahupun peladang2 lobak gembira thn ni..
Tahun ni tahun ARNAB...hehehehehe..

Yg penting...manfaatkan cuti yg diberi sebaik2 nya dgn perkara2 yg berfaedah...

...Selamat Bercuti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...