Monday, January 31, 2011

BANJIR vs PERGOLAKAN

Salam Kedamaian...

Semoga keamanan yg kita kecapi hari ini berkekalan n sentiasa di bwah lindungan Rahmat ALLAH S.W.T..INSYAALLAH..

Pg yg gelap, kini sudah terang tetapi suram...( dh nk masuk tgh hari pun..hehehe)...Sy kini di bumi Johor... suram shj...hujan x henti2...Alhamdulillah msh terselamat dr bencana banjir..Beberapa daerah dh naik air...Segamat, Kluang...n JB...sy kini di Muar...still hujan...mata pun stim je nk tdo..hehehe..

Pas subuh td, tgk berita, MHI, surat khabar....hmm...mcm2 berlaku di sekeliling kita rupanya kan...Di bumi Malaysia kini..kesuraman menerjah hampir di setiap negeri...kesejukan n kebanjiran...hehehe...++ Tgh 'hot' tentang BN menang di DUN Tenang Segamat..+++ banjir kt bbrape kawasan..huhuhu..

Tertarik ngan berita yg makin hangat skrg ni...Tetiba rasa sedih n sadis tgk rusuhan yg tgh berlaku teruk kt Mesir skrg ni...Huru-hara kat Tunisia n Lubnan msh lum pulih...Mesir pulak dilanda situasi yg sama..Semua bergolak akibat isu politik 2 lbh tepat lg tntg PEMIMPIN N KEPIMPINAN...Lihat, betapa pentingnya Peminpin n Kepimpinan dlm sesebuah komuniti itu..Andai tersalah rentak n langkah, rakyat di bawah naungannya yg susah...Semoga, ngra kita selamat dr huru-hara, pemimpin n kepimpinan yg batil...


Alhamdulillah, x de sedara-mara kot n kengkawan yg kat sana bljr or kerja..Tp still kesian ngan family yg ade kaum kerabat, anak or kengkawan yg kt sana....M'harap smg semua rakyat kita kt sana selamat n Mesir kembali aman..Aminn

Something yg berlaku skrg ni, sng cakap mesti berentetan kan @ berjangkit...Mcm di rancang jer..Tapi, itu semua Qada n Qadar Allah n ujian drNya juga..

So..kita di Malaysia yg aman ni, just dilanda ujian yg kecil dr Allah harus bersyukur...Dan...perlu kita ingat, usia dunia kini dh terlalu lanjut...Kiamat semakin menghampiri kita..Smga kita semua di Malaysia terus terselamat dr sebarang bncana dan pergolakan...InsyaAllah..

Kebanjiran Manusia
VS

Kebanjiran coz hujan

Saturday, January 29, 2011

~ Think Positive is Better~

Salam....
Harini...ingatkan mkn nasi bariani lg kt walimah kwn abg..tp, x jadi..hujan lebat..Just...mkn nasi+budu+ceper+ayam grg+smbal kicap bilis je kt umh...heheheAlhamdulillah...masakan simple n sedap... Kne control makan..lau x, ibarat di pam2 bdn ni even 1 week je duk kt umh..

Something bermain2 difikiran sy +++mlm td..Terbaca pulak status classmate kt FB..

..mintak izin copy status yer ibnu razaq...
Sy menghadapi situasi yg sama semalam...cuma bezanya sy siang...Bnda ni lah yg sy asyik terfikir jer....cm x tenang semalam nk naik bus..Syukur lah jgak coz driver solat time rest kt second RnR tu...Kalau fikir logik, time 1st RnR tu, waktu Zohor x masuk lg...Dan...bus start jalan pun Zohor x masuk waktu lg..Sy pun x solat lg..coz memg plan nk solat kat RnR ke-2.

Hmm...malangnya, RnR yg biasa berhenti tu x bukak smlm..So...bus just berhenti kat surau tepi jalan tu je utk solat...Driver siap pesan...sape yg solat, blh la turun...dlm mase about 30 minutes..Malangnya...yg turun utk solat tu boleh dibilang...n yg perempuan just 2 org jer..Saya n ade lah sorg lg...hmm..bukan nk kata baik..tp, memg dh belum solat, kita solat la..

Dlm hati ni tertanya2..."diaorg ni x solat ke?? agaknya dh solat kot time RnR 1st tu..huhu"...Sy pujuk je hati sy for think positive...lagi bek kot...tapi.....hishhhh...x tenang pulak hati ni...Dah smpai rumah n saat ni pun sy masih terfikir2 lagi tentang ni....hmmmm.....Sangka baik je laa..." diaorang dh solat la Raidah..." Hmmm..ok...kita yg solat ni pun x tau lg solat tu di terima ke x kan...Semoga setiap amalan n ibadah kita semua diterima oleh ALLAH...

Tinggalkan Seketika..

Salam...
Dah dekat Johor..Alhamdulillah...syukur..
Perjalanan kali ini lancar n dipernudahkan ALLAH..
Tinggal sebentar ya bilikku..kampusku...Unisza n Terengganu...=)
Jika diizinkan Allah n pnjg umur, sy akan kembali lg...InsyaALLAH..

Coret-coret harini:
  • Balik JB lg...
  • Pekena nasi Bariani...yum yum..delicioussss
  • Baru sedar, dh 4 hari rupenya x sentuh nasi..ptt la lapar yg amat...
  • Kaki crem coz sejuk penangan aircond bus+dlm kereta td..
  • Soalan Tutorial Hadis Ahkam slmt n berjaya di send via e-kelip..p/s= jgn tgguh keje lg...
  • Kepenatan double n trouble coz smlm g bndr renew simcard clcm+ beli kopok +++ kpntn sepanjang perjalanan td...huuhuh

Oklah...just nk tlis something je..hakikatnya..bdn ni sgt letih...
Gud Nite yer....SELAMAT BERCUTI SEMUA...

Thursday, January 27, 2011

Kawan @ Cinta ????



Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung... Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga.... Kenapa??

Kerana CINTA itu buta.. Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga... Kenapa??

Kerana... KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA !! Di dalam telaga CINTA hilang.... Kenapa??

Kerana... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap....Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu.. Kenapa??

Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia.... kan ?? so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI....

Walau kita punya cinta sejati, teman still paling setia..
Walau kita punya harta banyak,
 teman still paling berharga.


Wednesday, January 26, 2011

~Teman Baru~

Salam...

Tetiba rindu kat blog..hehehe
Padahal..baru smlm last entry saya...
Bnyk sgt bnda nk cerita, kongsi n rasa nak luah..

Blog inilah antara tempatnya...
Teman suka n duka..tempat menyimpan memory2 pahit n manis..
Tapi...smlm, sy dpt 'teman baru'...MY DIARY...

my 'teman baru'

Sy rasa, kat sinilah 1 tempat lg yg sy blh tulis...
Tulis sgala yg terbuku, terpendam,terperuk n ter'rahsia' selama ini dlm hati sy...
Cuma..sy x blh la nk kongsi cm blog ni coz ini 'RAHSIA HATI' sy...
Sy je yg tau..Biarlah rahsia yek...

Skrg..diary pun just taip je, xde nak tulis2 lagi...siap dlm laptop lagi tu..
Sblm ni, pernah beli diary, but membazir n terbiar cm tu jer..
Sejak tu,terus malas nak tulis2 diary lagi...
Just guna cebisan2 kertas x guna atau ape2 kertas je yg tercapai kt tangan.....
Bila terlintas sesuatu mcm rase sedih, mrh, geram, tension, suka..bla bla bla...
Tulis terus atas kertas ....Ni pun salah satu my hobby..huhuhuhu

hobi lama...lg baik kalau tulis note2 pelajaran kan...=) hehehe
Baru sy ingat....
Dulu..tlis2 atas kertas ni sbb 'dia'...
Blog ni terhasil  pun coz 'dia' dan... 
Smlm..."My Diary" @ teman baru ni wujud pun kerana 'dia' juga..
Hmm...masih tntg 'DIA'...bila akan berakhir?????

Hope..tgn2 ni akan lebih bnyk menulis sesuatu yg berguna dan diredhai olehNYA..

Ingatan Bersama:

Bahaya bila PENDAM jadi DENDAM....

Antara pintu masuk syaitan utk kuasai hati manusia... 
~Hasad dengki~ 


Sifat yg selalu diikuti rasa benci dan dendam berpanjangan dan selalunya membawa kepada perasaan sakit hati dan dendam.... 


Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Hindari kamu sifat hasad kerana ia memakan amalan kamu seperti api memakan kayu kering." (Hadis riwayat Bukhori dan Muslim) 

Monday, January 24, 2011

Menanti Hikmah DariMu Ya ALLAH

~MENANTI HIKMAH~


Di bumi ini ketenangan yang dicari
Tapi apakah akan ditemui...
Hanya berserah padaNya
Kerna Dia Maha segalanya


Tanpa disangka dugaan tiba
Turut kata pasti akan binasa
Hebatnya badai melanda
Menggoncang jiwa


Ku berdoa agar ditemukan cinta ini
Dengan yang lebih memahami 
Hati ini…


Antara dua menghampiri dan menagih jiwa ini..
Ketentuan tidak mengenal siapa
Redha dengan apa takdirNya
Pasti ada tersirat hikmahnya...

INSYAALLAH..


"... ..dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."

 (Surah Al-Imran ayat 139) 


 dr lirik asal
'Menanti Hikmah'

Saturday, January 22, 2011

Dah Sampai Ajal =(

Assalamualaikum..

Take 10 minutes dr menghafal AQ n stdy Fiqh Islami..
Kalau diteruskan membaca...kompem *turu..huhuhuh..

Siapa yg mati??? Innalillah..dh smpai ajal...
Tapi x sedih pun..huhuhuh..sungguh zalim..
Geram n sgt2 menguji kesabaran adalah...

Hmm...tahun ni je..mcm2 barang sy yg menamatkan kontrak ngan sy...
Yg dah pencen pun ad..yg dh sampai ajal pun ada..
1st- pendrive...2nd-simcard celcom.....Dua bnda ni sebaya umur dia..
2 tahun lebih...hahaha, beli time hmpir2 nak masuk U...awal thn 2009...

Paling tension, simcard tu lah...dah la no pnting..majoriti org contact via no ni..
Termasuklah pakwe sy..huhuhu..Oppss...kengkawan sy..
Syukur ade no Mxs..tapi bankrup la..mahal weh ke no line x sama ni...Adooiii
Sungguh malas nk ke center utk renew...balasan...coz tipu 'dia'..huhhuuh

Cm tau2 je kan yg tuan dia ni tgh sengkek skrg ni..adodoiii
Kali ni, sekali 2 brg perlu di buang...memg dh x lh nak repair ke ape...dan...
Ke'ajal'an brg2 ni jgk sangat2 lah menyusahkan sy...Sabar jer lah...

Sblm ni, 2 kasut dah putus...hmmm...nak nangis rase...kasut 1 n kasut 2
Hope...xdelah lg brg2 sy yg akan tinggalkan sy...cukup2lah..finance tgh low ni..

Akibat geram n tension
lastly..sy smack dia..hahaha..
Umo dia 2 tahun, 1 bulan brpe hari ntah...huuhuhu..
*turu~ tidur

Just nk luah..
  • Mst ade kaitan ngan 'dia'...ni bkn chemistry ok..(geram)..
  • Sbb x istimewa...dia x pernah tanya cm tu..huhuhu..waste my time..my tears (kecik hati)..
  • Ingatan aku terhadap dia pun dh nk 'sampai ajal' ker??? (mengharap)

~Puas~

Salam Hujung Minggu..

Alhamdulillah..diberi peluang lg utk terus bernafas di bumi ALLAH yg indah ini..
Baru pulang dr ko-bola jaring beberapa minit yg lalu...
Terasa otot2 n sendi2 ni regang n longgar coz sebelum ni kaku n kematu jer..hahhaha..
Denyut nadi ni pun mgkin 150/saat...barangkali terkezuuutttt...lama x exercise...
Exercise time nk g claz jer...Yelah, berjalan jauh n terkejar2 coz kelewatan...huhuhu....

Puas yg amat tadi coz warming up yg best n enjoy++ dpt men bola jaring tnpa peraturan...
Fasi bagi kitaorg main dulu...merasa katanya...ceh...
Sungguh..memg enjoy...lepas gian nak main something yg cm ni...
Blh lari2...jerit2...jatuh2...tolak2...ketawa2..gaduh2....hehehehe...
Jujurnya sy memg suka permainan yg perlukan kita fokus but enjoy...lupe sgla mslh..

Jujurnya juga sy agak kurang minat jogging..mayb x de tumpuan kat situ...
Still blh ingat masalah..bual2..fikiran melayang sane sini..kene ngurat..usik2 orang..hahaha..btl x??
Sgt2 la malas nk ber'jogging' wktu ptg2 tu coz hbs claz dh ptg n malas la..hehehe
Syukurlah kesihatan ok kot..(tau2 jer) n berat badan maintain...(yer ker??)
But..I admit la, segala permainan yg perlukan gerak badan sgt2 lah baik dr membuat air liur basi di atas katil kan...???? hehee

Anyway...yg penting jaga kesihatan...amalkan healthy lifestyle n niat beriadah tu kerana ALLAH...
InsyaALLAH...di kurniakan kesihatan yg baik n dijauhkan dr penyakit...Syukuri nikmat yg ALLAH beri..

hiasan semata-mata

Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud:
 “Ada dua nikmat yang kebanyakan manusia tertipu kerananya iaitu kesihatan dan masa lapang.” 
(Hadis riwayat Al-Bukhari)

Just nk luah:

  • Geram..susah sgt ke nk bg tau...x la misunderstanding cm ni..huhuuhu..
  • Dah smpai masa need to be removed a Celcom Simcard yg mengong ni...huhhh..Malasnya nak renew...balasan coz aku _ _ _ _ dia la tu...waawaawaa..
  • Hope sgt proposal tu x diterima n x dipilih utk jd S/U...
  • Mls nya nk wat Maqal Arab ni...jenuh nk membariskan artikel ni...waawaawaa

~Ingatkan Aku~

Salam...
Terasa ingin berkongsi sesuatu...
Alhamdulillah...beberapa jam yg lalu, sy antara yg dipilih oleh Allah..
Dipilih utk sama2 muhasabah diri, sedar, insaf n ubah paradigma utk menjadi seorang Muslim dan khalifah di bumi Allah yg sebenar-benarnya.

Tadi, slps Isyak...surau Saodah ( Musolla Blok Kediaman Pljr) ade buat tayangan...
Memg dh niat nk pergi coz nak tau sgt, tayangan ape lah yg cm best tu..
Alhamdulillah, memg x rugi lgsung pergi tadi...walaupun rase ngatuk sgt time tayangan ke-2..
Ade 4 tayangan yg x berapa pnjg tapi sgt menginsaf n menyedarkan diri sy yg mudah sgt alpa..

Diringkaskan citer...pndapat sy tntg tayangan2 td...

Tayangan pertama :
  • Video Arab...About death...
  • Menakutkan..menginsafkan...men'taubat'kan....
  • Best...even xbpe faham dialognya coz in Arabic..
Tayangan ke-2:
  • Tayangan umum...tentang "kita" sbg manusia yg lalai...yg cintakan dunia...
  • Memuhasabahkan diri ...tersedar....Best..best
Tayangan ke-3:
  • Tentang sejarah kegemilangan Islam dulu...dan Islam yg kini...
  • Kagum...sedih...rasa ingin berada di zaman kegemilangan Islam dulu...
  • Best..best..
Tayangan ke-4:
  • Video klip nasyid kumpulan Mestica...klik "WAJAH SUCI"..kalau nk tgk video ni..
  • Very2 touching...meruntun n menyayat hati...sedih..
  • Lirik yg menyentuh hati...sgt lah keras hati seseorg itu andai x ade rase insaf, simpati, kasihan dan takut tatkala melihat video ni...
  • Balik ke bilik, cari video ni..nak hayati lagi...1st time dgr lagu ni td...mayb lagu baru kot...Knp blh x tau??? 
  • Gugur jg air mata ini akhirnya semasa video ini diulang n dihayati utk kali ke-3 nya..  
  • Super duper best lah....
Syukur Ya ALLAH kerana masih selamatkan hambaMU ini dr terus hanyut oleh nafsu dan permainan dunia.



Friday, January 21, 2011

~HATI~


Ulama mengkategorikan hati manusia terbahagi kepada beberapa jenis;


1. Hati yang sahih (qalbun sahih)
Bermaksud hati yang suci, bersih dan bebas daripada segala gangguan yang menyebabkan terhalangnya manusia melaksanakan perintah Allah s.w.t


2. Hati yang mati (qalbun mayyit)
Bermaksud mereka yang memiliki hati yang degil dan ego untuk menyembah Allah Taala. Manusia jenis ini bekerjasama atau sekutu bagi syaitan dan nafsu.


3. Hati yang sakit (qalbun maridh)
Bermaksud hati yang masih mempunyai kehidupan tetapi hatinya ada benih-benih penyakit. Kadangkala mereka hidup sihat berpandukan iman tetapi ada kalanya mereka mengutamakan nafsu yang menggila.


Nabi Muhammad s.a.w bersabda,

"Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."

(Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir)


"Ya Allah, Tuhan yang menunjukkan hati, tunjukkanlah hati-hati kami kepada jalan ketaatan kepada-Mu."
(Riwayat Muslim)


~kecil hati~

Seketul daging bernama 'HATI'..
Milik siapa hati itu??
Hati yang selalu saja berkecil hati...??
Tatkala melihat dan mendengar  di sana, di sini dan di situ...
Ada shj yang membuatkannya terasa kecil...

Hanya jawapan yg lahir dr hati itu juga hanyalah..
" x apa"..."x kisah"..."biarkanlah..."..."siapalah aku??"
Langkah terbaik hanya dgn " mengasingkan diri"..."diam" @ "redha je"
Tapi sampai bila....membiarkan hati ini terus terasa kecil...
Luka lama masih belum sembuh....nak ditambah dgn seksaan ini pula????

Aku mahu mencari penawarnya...
Penawar utk merawat hati yg luka...
Penawar untuk menjadikan hati ini kuat...
Tidak goyah dgn dugaan dan ujian yg datang...
Tidak lemah dan tidak mudah hanyut oleh nafsu..


Sampai bila harus begini tatkala hati itu menderita...???

Wednesday, January 19, 2011

~ Latihan ~

...SALAM...
Hari ini??..ok jer..Alhamdulillah..
Hari ni jugak adalah hari latihan yg ke-2...
Latihan ape??? latihan memakai kasut baru yg agaklah 'kureng' selesa...
But..paksa jgak...Alhamdulillah, harini ok sikit++selesa..x mcm 1st day..huhuhu

Smpai je bilik, tgk kaki x merah cm semalam..hehehe..sukeee..
Saya pun pelik knp blh 'ter'beli kasut ni...????
Diaorg kate lawa n ladies sikit..huhuhu....
Ohh... Kasut2 sy sebelum ni xnmpk mcm ladies ke??

My Practice Shoes =)
hei lady!! 
Mayb sbb ada heel yg agak tinggi kot...even just 1 stgh jer...
Tu pun dh penat..adehhhh...++, kne pulak lalu jalan yg penuh onak n liku...
Dan...x blh lagi nk jalan laju2 cm sebelum ni...kne catwalk n sopan santun...hahahaha

Ok2...sy penuhi permintaan mereka utk pki kasut ni..
Kalau x dipakai...sayang pulak++ membazir pulak kan coz dh beli...
Ikutkan kepala ni...nk pkai selipar jer g claz..huhuhu..
Walauapa pun, bersyukurlah dgn apa yg ada...=)

Somethings x best harini:-
  • Asgment Arab kne reject coz bahan sama ngan satu group lg...OMG..kne wat semula =(...
  • Mimpi indah+ mimpi buruk malam td caused terjaga hingga x blh tido semula..huhuhuu
  • Simcard Celcom sy wat hal...asyik2 "Insert Simcard / Not Service/ Rejected SIM / Inactive SIM...tensionnnnn...

siapa kata???

Salam ceria n bahagia semua....=))
Bahagianya....hope kebahagiaan ini berpanjangan...
Walaupun "terpaksa"????...Memujuk diri utk rasa bahagia???
Siapa yg kata sy x bahagia???? Saya bahagia la...

Hmm..someone send msj kat sy...(respond dia based pd entry sy sblm ni.."bahagia ker??")
Dia kata ~ knp sy x bahagia?? siapa yg buat sy x bahagia??? blhkah dia nk bahagiakan sy??
Adoiii...kelakar la..siapa lah yg kata sy x bahagia....Sy BAHAGIA la skrg ni....dulu pun sy bahagia...

~ MEREKA SEMUA BUAT SY BAHAGIA....=)) ~

sy bahagia...baru blik dr pasar malam ptg tadi..heheehehe
~ TEMAN2 BAIK SAYA ~
YAYA N WAINA
AIN@ TOK'IN
DIRA
IZZATY, SAKINAH...MARIAM...KAK YAM, KAK SANIAH, KAK FATIN, KAK AH, KAK SU, ASYIKIN, LIA...blablabla...
dan semuaaaaa yang bernama 'KAWAN'  saya sama ada di sana, di sini dan di situ dan di sepanjang hayat saya ...hehehe...=)
dan.."mereka" yg membuatkan sy rasa BAHAGIA..

"SIAPA KATA SAYA X BAHAGIA????"

Tuesday, January 18, 2011

BAHAGIA KER..????

Aku jumpa lagi......
Ya...akhirnya..
Rasa BAHAGIA itu..
Tapi.....
Perlu ker aku rasa BAHAGIA???

Bahagia atas kebahagiaan org lain...????
Bahagia walaupun dalam hati ini terguris luka-luka yg tidak ada penawarnya...????
Bahagia walaupun setiap penghujung jagaku di basahi dgn air mata penyesalan..???
Bahagia walaupun terpaksa merelakan semua itu terus berlaku....?????
Bahagia walaupun kau tahu kau tidak akan memiliki kebahagiaan itu lagi??
Bahagia walaupun kau tahu mustahil untuk kau kongsi kebahagiaan itu???
dan...
Bahagia membiarkan diri ini terus begini selama-lamanya?????

Itu kah erti keBAHAGIAan yg kau tafsirkan utk dirimu???
Cukuplah...
Bukan rasa BAHAGIA ini utk kau...
Bukan rasa BAHAGIA ini yang kau mahukan bukan???
dan....
Bukan rase BAHAGIA ini yang kau perlu rasai...


Sedarlah kau dari terus kecewa dan terluka kerana keBAHAGIAan ini..
Cukuplah..
Cukuplah dari terus mengukir senyuman bahagia palsu mu itu...
Cukuplah dari terus berlakon bahawa dirimu bahagia..

Jangan menangis lagi...
Menangislah kau kerana memiliki keBAHAGIAan yg hakiki..
Bukan tersenyum dalam tangisan kerana keBAHAGIAan yg bukan milikmu ini..


Carilah keBAHAGIAan yg hakiki...ia milik ILAHI...
Itu kebahagiaan yg sebenar-benarnya utk kau RAIDAH..


...KeBAHAGIAan dalam PERPISAHAN...????

Putus lagi..=(

Salam...
Lagi n lagi...1 hari je... mcm2 cerita nk tulis..
Di skrin ini je lah tempat nk berkongsi cerita itu dan ini..
Mengukir memory semalam n yg lalu...yg blh di tatap kembali..
Sbb itulah sy suka berbloging..Oppss, pnjg pulak belebe...Hikhik :p

Yup, cite tntg smlm lg..."PUTUS LG"...huhuuu
Putus????Cinta?? No..my sandle putus lg la..sdhnya...mcm putus cinta...
Utk thn ni jer, 2 psg kasut putus...yg plg best dipakai pulak tu....1st kasut putus
Even murah ++ mayb x cntik pd pndgn org, but sgt2 lah comfort n nice to my kaki..( kriteria plg pnting time beli kasut).hahaha..

Dah sampai ajal...kasut tu pun de mase nk pencen dr terus berkhidmat kan...
Perlu ker beli lg??? Hmmm, bila kemas2 koleksi kasut sy..ade 2 pasang lg yg x pernah digunakan lg..
Syukur...jimat2..xpyh beli...even x branded, but utk pakai g claz n jalan2 jer...layann je la..

Sy bukanlah 'gila' kasut...blh di kira brape kali sy beli kasut sepanjang hdp ni..huhuhu..
Dan...sgt2 lah sush nk tgk sy bertukar2 kasut...sy akan pakai hinggalah tamat riwayat kasut tu..
Hehhehe..bgs x?? Kedekut+kolot+kg?? Hmm, sukatilah nk kate pe..yg pnting x berkaki ayam..hehehe

~Selamat Bersemadi n Berehat..~

" Belum ada rezeki "

Salam...dh hari selasa pun...hikhikhik
Hope, pg esok n perjalanan hari esok n seterusnya berjalan dgn lancar di bawah rahmat n keredhaan ALLAH...InsyaALLAH...

Smlm...agak serabut dgn peristiwa 'pagi' tu...++ pula dgn rasa kecewa...
Why??? "belum ade rezeki lg..." (statement artis2 yg x mengandung2 lg lps khwin..hhahah)
But..bnd ni x de kaitan ngan sy ok..hhehe..sbnarnya...harini kecewa coz X DPT DERMA DRH LG...
Sdh sgt...utk kali ke-4..memg btl2 blum ade rezeki sy utk mendermakan dara..Opps..*DARAH*..:p

Reason kali ni....memg x blh nk tolong...x cukup syarat utk jd penderma..huhuhu
X pelah...next time InsyaALLAH, diberi peluang, sy akan derma darah...
Dira jer la dpt derma...impian dia dh tercapai...sy je yg belum..
InsyaALLAH, msh d peluang..Just jd peneman Dira je la.....huhuhu..

Dira di saat menderma darahnya...hihihi

Monday, January 17, 2011

" Morning RAIDAH" ~ dush!!

Salam...
Harini adalah hari....hari Isnin la...lalalala..:p
Pe motif la sy wat cm ni...huhuhu

Actually...harini menjadi hari yg agak kelam-kelibut..takut..n ribut..hahaha
Adodoi...cm ner nk mula ni...lame x menulis..mem'buzy'kn diri jer..
yup, memg permulaan pg sy hari ini sgt2 lah x best...sbb tu jd cm tu...

1st..sbb tido lmbt ++ ABC...sy 'ter'bgun lmbt....ahah
Then, asalnya claz pg tu start jam 11 pg..so, phm2 je la...
Tetapi....blh plak kan tetiba berubah jam 9pg...sy dpt tau infrmation tu lwt ..
Jam 9.20pg baru bgn n bce msj dr Dira...plak tu claz ustaz 'tut' tu kan...adoiiii...
Sy dh gelabah...x wat pape lg...bju ber'iron ade..air?? air pun ade..Alhamdulillah..

Last. sy decide utk x dtg..hmmm..tp, hati x sedap..tgkla amanat2 yg ustaz bg time 1st claz.."
Aduss -"pelajar yg capai ketidakhadiran 10% or lbh...akan diberi notis n..blablabla.." 
Adoi...mls nya nk bg reason lau x dtg...lastly sy dtg la jgk...
Tapi pkul 10 pg...msj kat Dira suh mintak kt ustaz 5 minit rht waktu tu..hahaha..berjaya akhirnya...

Smpai claz jer, wat muka x tau jerk..kwn2 ramai plak perasan sy bru dtg n tnyer why itu ini..hahha 
(nmpak sgt mrk caring kt sy..haha)...dtg claz kerana takutkan Ustaz???? huhuhu..
Akan tetapi...rupa2nya...x amik lg pun attendance...hishh..tau x dtg..Opppsss..
Last claz, ustaz kate atndnce sign nextweek coz nk wat senarai baru...adoiii..Ustazzzzzzz..

Bila pikir2 semula...memang ALLAH x bg sy wat bnd2 x bek...mst kantoi lah.. (ikut pnglaman)..sbb tu takut nk wat jahat...hehehe
Tetiba dlm hati..." kalau x dtg, nnt atndnce kne amik, dah kantoi x dtg..bila dtg clz, ustz x amik atndnce lak...huhhhh...wat pnt..dh la td kelam kabut+cuak+.."...ahhahaha..
Betapa jahatnya 'syaitan n nafsu' dlm diri sy yg xpernah berhenti dr terus menggoda ke arah ketidakbaikan...hmmmmm

...kelewatan...

Thursday, January 13, 2011

~ Nasi Goreng Ikan Masin Jer..(^_^) ~

Salam Malam Jumaat yg Barakah..

Alhamdulillah..hari ini berjalan dgn lancar jer..
 dan... mlm ni jg sy x tido keseorangan ... 
My ex-roomate (kak jiha) balik la...hehehhe
Cian dia keletihan..."rht lah yerk kak jiha..sy x kaco akak.."

Tadi..berbuka puasa ngan Dira n Yaya..
Saya masak lagi harini...Menunya..."NASI GORENG IKAN MASIN"...

siap di masak..wee
Ikan masin nya 'sebatu satu' kot..hehehe..save budget n just bli 2 ekor jer..hahaaha
Bunyi cm 'sedap' jerk..tp sedap kot..cehh..x tau lah...kne tnyer Yaya n Dira..
Klau mkn masakan yg kita masak...x tau nk kate sdp or x..'ok' je lah jwpnnya..

ready utk dimakan..hehehehe =)
Tp, tadi kami memg kekenyangan...puas makan..siap blh tambah 2-3 kali..hehehehe
Kalau beli...dah habis...hbs la..x de nk tambah2..hehehehe..
Rase best jer td..lame x mkn nasi grg ala2 kampung gitu..cm rase kt umh plk..
Esok..nk masak lg kot...yelah, cuti n my romate ade..leh mam sama2..

Wednesday, January 12, 2011

~Ber'ASAP' juga akhirnya...weee~

Salam mlm Rabu...

Hari ni, ok, hepi..Alhamdulillah..
Smlm, pg bndr lg..tp, kali ni beli tiket blik Raya Cina n beli brg dapur n keperluan jer..hehehe..
Mst pelik kn?? yer..sy beli brg2 asas utk msk,cm rase dh de rumh n family sndiri jer....

Actually, this sem, sy nk jimat2 n kurangkan kos mkn seharian..
So,sbgi lgkh bijak, sy beli lah "rice cooker"...(bli time 1st day blik kmpus-31/12/2010)
Ni kalau tau pihak pntdbir asrama...mau kne amik RC sy ni..huhhu
Yelah, mne lh boleh bw RC ke kmpus..huhuhu..blh kne denda tu n rmpas RC nya..

Cite psl msk ni, actually....
Sejak bli RC ni, sy memg nk masak...nk msk mcm2.. tp x beli barang2 utk masak..
Just beli beras je..cm ne nk masak??? huhuhu..blh msk bubur je laaa
So, tadi dapatlah sy masak ngan "RC" tu...brg msk dh ade..hehehe
Tau x sy masak per??? Mee Sup Bebola Daging  a.k.a Bakso (xbrape cm bakso laa)

Mee Sup Bebola Daging..Yummm
Sambal kicap yg memg 'hot'.....
1st time sy jamu kengkawan sy ngan masakan sndri...n juadah pertama sy masak gune RC ni..
Yg penting sy berjaya buatkan mereka "menangis" time mkn tu...
Sebab??? sbb sambal kicap yg sy wat tu memg pedas gile lah...hehehehe
Sy pun x tahan..huhuhuh...tp memg puas hati....
Alhamdulillah, hope..Yaya n Dira puas hati kot dgn mskn sy td..hehehe

Sy msk ni pun express jer tau...start msk pkul 10pg...10.30pg tu dh hampir siap..
Siap msk jer...sy terus bersiap2 plak nk g claz Kajian Teks Fiqh jam 11pg ..hehehheh
Org len get ready nk belajar..sy sempat ag masak memasak tu.hmm..bgs la tu Raidah..
Mayb..x slalu kot...kekadang n time hari cuti jer kot dpt msk ni...biase claz full...hmm

Kat rumh, jrg de peluang nk masak..just tolong2 jerk...peluang mkn jer lah..huhuhu...
Esok...InsyaALLAH puasa sunat khamis...plan nk masak gak ptg tu utk buka...
Sy dh tau nk wat pe esok....Tunggu je lah yerk...heheheh...

i like cooking..:)

Monday, January 10, 2011

~ xmau smbong lagi~

Salam...

Alhamdulillah, hari ni cerah n ceria jer...

Xmcm mood sy arini...x stabil...bukan sbb < darah ke ape..ok jer..
Tp, apesal ntah...tp sy ngaku, memg sy ni seorg yg sukar di ramal sifat n perangainya..
Kekadang sy sendiri pun tertanya2...sy nk ape sebenarnya???? huhuhuhu (time tiba2 je len perangai)

Since pg td nk g claz, terus badmood jerk..(now..ok)
Org berselisih pun buat x kenal n x nampak...(kecik hati diaorg)
Dah la kalau jalan tu memang menonong jer...kalau blh, sume nk dilanggar..
Nak kata zuhud, x pulak..:p..Nak kata pemalu pun..jauh sekali (eh..ad la ckit2 yer)..

Dh la muka ni memg serius..owg kata lau x kenal, x cinta..haahahaha..
Mesti ingat sy ni sombong + garang +pendiam+ muka2 spy warden (dlu la time duk hostel)..hahaha..
Tp, hakikatnya..Pijak semut pun x mati..huhuhu...otai pun kalah...hikhikhik...

Tp..cite tang pagi td, akibat sy yg muka menyombong+ xde senyum+jalan menonong ni...(ikut mood je)
Sy tersilap masuk kelas daaa.....adodoiiiii...malunya....
slh kerrr??
Sy dgn yakinya n selamba tnpa salam men masuk jer...tgk2...
"eh, apasal ustaz ni lak??? budak2 pun aku x knl???"
Budak2 laki kt kelas tu dh cm gelak jerk...lect pun muka cm shock  tgk sy tibe2 masuk..huhuhu...
Mujur lum duduk..just depan pintu jerk...kaki dh dua2 masuk...

Knp sy yakin btl masuk claz tu???
Coz...sy memg terlewat ckit pg tu( dlm 5 minit) n lect pg tu memg sokmo awal... sy ingat sy dh lewat..
Then....sy ingatkan claz 06 tu yg paling hujung kt blok tu...huhuhu
Memg x logik coz sy perasan sgt dpn sy td classmate sy..pesal la sy blh melencong ke kelas 08 tu???
Adoi...malu2...bek2 sy diam je tnpa sepatah pun ckp ngan Dira pg terus ckp ngan dia coz dh bengang tahap karma time tu...cover malu....huhuhu

Sjek peristiwa td..tobat dah x nk wat muka sombong ag...
nk senyuuuuuuuummmmmmmmmmm jerk ngan sume org..hhehehehe


grg ker???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...