Thursday, December 30, 2010

~x sangka~

Salam Khamis..

Sdg melayan lagu Maher Zain, tgk Fb n blog..
Harini memg x sangka la, sy masih sempat merayap lg w'pun nk balik mlm ni...
Merayap naik motor pulak tu...bkn kereta..huhuhu..
Brutal kan...dgn motor Yamaha LC JMJ XXXX sy pusing bndr..

X sangkanya, sy round bndr JB naik motor...sorg je..
Jalan2 g Jusco, Giant n U Mall...round2 taman Universiti..
Best pulak rasanya...buang masa, buang duit sikit..hehehe
Ingat nk g jalan tempat len, tp dh gerimis pulak...
X pelah...InsyaALLAH, next time jalan lg..hehehhe

Baru mlm td abg tunjukkan jalan..
Pg ni terus merayap...dpt nek motor..memg suke nek motor..:)
Alhamdulillah...diberi otak yg jns cpt pick up jalan...
So, x wujud kebimbangan akan sesat...hehehe...
Rasenya, pasni blh la explore bndr2 len pulak..
Memg suka berjalan buang masa...hehehe

..hati2 bw motor..

((= nk round2 satu Malaysia.. =))

Wednesday, December 29, 2010

...hepinya saat ini..=)

Salam...

Mlm ni, last sy di Johor...
Esok...sy dh berada dlm bus pd waktu cm ni...blik T'ganu
Terpaksa ambil tiket esok coz tiket hari Jumaat n Sabtu hbs..
Hmm..xpelah...mg semua berjalan dgn lancar n selamat...
1st time naik bus dr Larkin JB..

Syukur...cuti sem kali ni dpt bnyk habskan bnyk masa ngan semua adik beradik..
Bergilir2 tidur rumah adik beradik.sampai ad yg kecil hati coz sy x tido n pergi rumah diaorg..
hehehehe...jd rebutan pulak...

Paling x disangka...akhirnya kitaorang dapat b'kumpul adik beradik even ade 3 org x ade...
Dan bapak pun x de sama...xpelah...13 orang pun jadilah...huhuhu..
Sush nk dapat kumpul semua adik beradik ni..
Dpt kumpul ni pun kat rumah org , bkn rumh sndri..huhuhu
Kne buat family day or pape yg dpt mengumpulkan kita orang 16 org adik beradik ni...

Pernah skali kitaorg dpt kumpul semua pd tahun 2001...time hari raya...
Rupa2nya thn tu jgk lah tahun last kami semua dpt berhari raya bersama arwah mak...
Bila tgk balik pic tu, sedih sangat2...last bergambar bersama arwah mak, bapak n semua adik beradik...

Bila 25 hb hari tu sempena majlis kesyukuran pernikahan kak jannah kat rumah mertua dia...
Kami dpt berkumpul 13 drpd 16 org, rasa hepi sesangat..
InsyaAllah jika dipanjangkan umur, kitaorang tekad nk kumpulkan 16 org semua ngan bapak skali..
Bila tgk pic ni pun, dah rasa ramai...kalau lah ade 16 org+menantu+cucu = bertambah2 ramai lah..

InsyaAllah, tahun depan, 2011, keluarga kami akan menerima 4 org baru...
3 org cucu n seorang menantu...mesti bertambah2 meriah family Hj Sarun dan.....
Bestnya jika arwah mak ad lagi bersama2 kami...melihat anak2nya, menantu2 n cucunya kini...

(^_^) 13 dr 16 org+ menantu2 n cucu2 Hj Sarun...=))


tetiba rindu....rindunyaa...rindu sgt...:(

Tuesday, December 28, 2010

~saya nak sangat.....~

salam...

harini....ngan A.Tajud, Kak Ina n Zarif round JB..
- makan Pizza Hut...
- beli tiket balik Terengganu
- jalan2 n shopping kat Plaza Kotaraya
- mkan mlm di...(xperasan la pulak nama kedai tu..huhuhu)
- balik..=))

ya...
ada something yg membuatkan sy teringat2 smpai saat ni..n nk sy kongsi bersama...
time otw g jalan2 td, abg sy citer la..ade sorg kaunselor ni bg tau..
kalau kita ni nak something tu...kita pikir je tang bnda tu...
contohnya......(contoh jer tau..x de kaitan ngan sy...huhuhu)

kita nak beli rumah banglo ke...atau..
kita nak beli kereta Mitsubishi Lancer ke...x pun..
kita nak kahwin ker....

atau ape2 lah yg kita memg nak sangat bnd tu...
kita pikir je KERANA..kalau kita pikir bnd tu jer..
kita akan berusaha sungguh2 nak dapatkan @ capai bnd tu...
InsyaALLAH...kita akan dpt bnd tu coz kita bersungguh2 nk dapatkannya...

Bila fikir2 semula..memg btul kan...
Tetiba hati sy berbisik..."aku nak sangat......."
InsyaALLAH sy akan dapat...emmm..ape tu yerk???
Shhhh...rahsia...hanya ALLAH yg tahu...
sy nak sangat...cukuplah walaupun sekali dlm hdup...=)

"sy nak sangat...."

Monday, December 27, 2010

:-E ....Putera Katak...

Salam...

Harini just rest kt umah..
Dh kat JB pun..menghabiskan sisa2 cuti di rumh abg sy pulak..
Jumaat ni, amik tiket utk ke T'ganu..
Maka bermula lah sem baru...cepatnya masa berlalu kan...

Semalam...msh smpt b'cuti ngan family kak Ila, abg Har n Tajud..
Mandi di air terjun Bekok...masuk ni, dh 4x kot mandi kt sni..
Tp....memg best..x pernah menghampakan...
even smlm.... manusia yg dtg ramai yg amat ...

Citer tang smlm ..tgh syok2 pangku Zarif smbil berendam kaki...
Ade pulak "Putera Katak" tgh berenang2 ke arh sy...ape lggg...
Lintang pukang nk selamat kan diri...bukn takut..tp GELI yg amat la..
kak ina terus selamatkan anak dia dr pegangan sy, takut sy terlepas anak dia dlm air..huhuhu..
Rupa katak tu dh la hodoh...besar lak tu...eeeee...nsb sy bukn jns menjerit..
Agaknya kalau sy menjerit..bertambah huru hara kt situ...dgn ramai orgnya...

Sekadar hiasan...
Perasan katak tu mkin hmpir coz org kat keliling sume dh jetit "katak! katak!"
Syukurlah sy time tu bukn tgh mandi...kalau tidak...mau katak tu panjat badan sy..
Adodoi....x dpt nk bayang la...geli gileee...katak bertapa coz besarrrr sgt...
Sian kt katak tu ... dia cuba nk naik pd batu tp licin kot..
Lastly katak tu menghilang di bawa arus...
Akibat kelam kabut nk slmtkn diri, sy smpai sakit2 perut cm senak...

Tak sempat nk amik pic Putera Katak tu...
Camera sume kt khemah..sume syok mandi..huhuhu
Kalau x, blh tunjuk betapa besarnya katak tu..hikhikhik
X pelah..tgk citer Putera Katak pun jadilah yer...

panas la acik...
with Zarif..otw ke Bekok

Friday, December 24, 2010

..Remind Process..

Salam..

Lg beberapa hari nk melangkah tahun 2011..
Dan..lg beberapa hari juga sy nk meninggalkan bumi Johor..
Kembali di tempat bermusafir ku..Unisza, Terengganu..

Hmm..cuti yg hampir tamat..still x bersedia utk memulakan sem baru..
Mcm mane ni??? hmmm...
Now..sy sdg cuba menghabiskan proses pembacaan terhadap buku "Indahnya Hidup Bersyariat"
Memg plan cuti kali ni nk memantapkan ilmu di dada dgn pembacaan2 ilmiah...
InsyaALLAH...impian tercapai..x pelah walaupun hanya satu buku..dr x de langsung..btl x??

Citer tntg "remind process" ni...ini pun adalah salah satu main plan sy utk cuti ni..
Nk ingat semula hafalan Al-Quran sy time sem 2.....Juzuk 1..sy dh bnyk lupa...Ya ALLAH..tlglah hambaMu ini...
Sem akan akan dtg ni, continue utk juzuk 2..Ya ALLAH.. mudahkan lah sy  menghafal n ingat semula apa yg sy lupa..

Btl ke "berdosa" jika kita lupa ayat2 AQ yg kita tlh hafal???
Adoiii...knp sy blh lagu cm ni yer??
So..sy perlu realisasikan remind process sy ni sebaik2nya...INSYAALLAH..
Semoga ALLAH permudahkan sgla urusan... n semuanya berjalan dgn lancar..


:)) pernah bercita2 nk jd 'hafizah'..impian nk hafal 30 juzuk AQ..bestnya..

Are you Satisfied??:((

Salam Jumaat..

Di rudung kesedihan n penyesalan...
Why??
Smlm, result kuar..tp amat x menggembirakan..
Sgt x berpuas hati...agak down sikit dr sem lepas..
Even lulus but sy tetap x berpuas hati...cam rase gagal pulak..hmmm


Ya ALLAH..knplah sy jd manusia yg x bersyukur kan???
Sesekali di uji, terus nk berputus asa...terus x semangat...
Pttnya sy bersyukur, x de paper fail or repeat (minta dijauhkan) n rsult still ok..ALHAMDULILLAH...
Tp...cm tulah...subjek yg sy plg harap2kan resultnya ok,sebaliknya yg sy dapat..
n yg sy plg takut nk hadapi resultnya..ok pulak...hmm..ape silap sy yer??


Mayb usaha sy kurang??
Mayb hubungan dgn Allah kurang??
Mayb doa sy kurang...??
Mayb hubungan sesama manusia x berapa baik??
Dan mayb jg pengorbanan sy kurg untuk capai ape yg sy mahukan??


X suka pulak tgk result kali ni...benci..
Tp, nilah hasil usaha sy...PUAS HATI KER???
X puas hati...sdh...hmmm


Walau ape pun yg sy dapat, sama ada baik or x..
Sy kne terus berusaha...perjalanan hidup sy masih jauh..
Sy x blh putus asa, lmh semangat..masih ade peluang utk sy lg..


Kekadang, perlu jg merasa jatuh walaupun sekali..
agar kita x rase diri kita ni hebat je n berpuas hati dgn ape yg kita ade..
++...jdkan ini sebagai pendorong utk improve kelemahan diri sy..
Menerima Qada' n Qadar ALLAH dgn hati yg ikhlas n Redha..


Jadilah Hamba ALLAH yg sentiasa bersyukur...
Sentiasa muhasabah diri..InsyaALLAH..

Tuesday, December 21, 2010

~Rest WiTh "JumAnJi" shoW~

Salam..
Harini adalah hari yg amat n sangat letih...
Mengemas rumah pusaka utk dijadikan istana..hikhikhik..
W'pun penat tp enjoy coz ramai adik beradik balik..
Gotong-royong sama2 mengemas rumah di kg...yelah..baru renowet ..
+++...rumah tu dh berusia hmpir 40thn...wajar sgt di btlkn per yg x elok n rosak..


W'pun just renowet dapur jer, oleh krn dapur tu hampir sama luas ngan padang bola (yg kt kg2 jer kot..hikhik)..
So...bygkanlah betapa pnt n bnyk nyer barang nk kemas kan...huhuhu..
Sush lah nk citer...yg penting memg pnt lah...2 hari kemas...msh x cukup..hehehe...
Menyalahkan rumh yg luas tu @ ke'lambat'an sy mengemas???huhuhu


Ikutkan hati sy skrg ni.. nk jer g SPA..nk relax..urut satu badan...
pehhhh..mst best ..x dpt dibayangkan..hehehehe....
x pun, ade sesiapa yg nk tlg urutkn sy???? ;p


....RUMAHKU SYURGAKU...
Aduh....Sudah lari tajuk dah..huhuhu..(kejar..kejar)
Actually..sy baru hbs tgk citer "JUMANJI"...
Korg pnh dgr n tengok tak??? best sgt citer ni...
Cerita tentang sebuah game reality...cari n tgk la sndri..hihihi
Pd pndapat sy, cite ni lawak..advanture... panic....hmmm..best2....
Rase2nya..dh 4 kali kot tgk..x bosan...Siap copy dlm laptop lg...:))






Smbil relax2 ni la..sy dpt tgk..ni pun pinjam CD 'dia'..
Nk dpt CD ni pun, asalnya 'dia' nk pos ke kampus..tp sy dh nk balik Johor..
Lastly, time g Zoo haritu, jumpa 'dia' n 'dia' bw skali utk sy...sy dh jgka 'dia' bawa..hehehe
TQ awak..sy dh lame cari cite ni...pasni naik sem baru..mayb dh x de mase nk tgk citer2 ni...
Yup...saki baki cuti sy hnya tinggal 8 hari shj..huhuhu...Trganu dh kata mariiii daa...:p

Sunday, December 19, 2010

~stories via pic~....sukasuki :p

Salam kerinduan ...(^_^)
tangan ni dh gatal je nk menulis kt blog ni...
macam2 nak citer...larat ke x ek...???
tertunggak 1 minggu...hehehe


1 minggu yg full dengan aktiviti...2 yg x sempat nk jenguk blog..
mcm2 tmpt persinggahan n penginapan di kunjungi..
start 10/12/2010 until harini...baru berehat..smlm pun still berjalan lg..hihi
berjalan sokmo...w'pun dh demam2..sakit2 badan..gigi ..hehehe


Nk tulis semua...mau 4-5 entry x hbs lg..hhehe..
Lastly..I decided to show pic n discribe simple2 jer..
Mukaddimah pun dah pnjg lebar..cm ne tu??
Entah ape2 je sy ni kan...hikhikhik..:))


1st destinasi..tido rumh kak jan...esoknya...
Ke Selangor lg ngan kak Jannah..Jumpa "Bapaku" syg..
Tp x smpat nk snap pic ngan bapak..huhu..bpak still cm tu..sian sgt
Hope bapak tabah n kuat utk meneruskan hidup ni yerk.
Me..kak jan..kak Zai (wife abg long) n mertua kak jan..@ Rumh A.Long
Abg Talib yg malu2..uuuuu


Haikal sunat @ berkhatan...hikhikhik..11/12/2010
x dpt join coz hari yg sama time sy otw ke Selangor..
Just dgr story dr kak Ila jer..hehehe...
haikal di hari berkhatannya..
dah merayap...
bersama Nu'man Zuhair pula...kak Izah's house









Mandi-manda di Gunung Ledang..
Bestnya kalau semua adik beradik ade sama..
x mandi sgt coz sejooookkk...
Nu'man menangis x nk mandi coz sejokkk...






makan di RFC (Radix FC)..yumyum...


just dpt snap ni...terdelete pic yg best..huhu




Bersama Irfan n Ariff...kak Ana's house...
arif n irfan
bestnya men buai...
kurg kerja..buang tebiat...
hahaha...tu lah aktiviti ku sepanjang minggu lalu...
berjalan sakan...x duk umah..lastly..demam, sakit gigi..huhuhu
tapi...sy suka..suka sgt...:)))))))
esok..balik rumah kt kg..gotong royong coz nk renewat rumh..Hmm..

Thursday, December 9, 2010

~kEk uTk Adam~

Salam..
Harini still dok umah jer..
Plan pg td nk g jalan2..but bila tgk hujan turun seawal pg lagi..
Terus menyambung tido..hehehe..
Aina smpat jogging ngan kwn dia..siap ngeteh(mkn kt warung) lg..
Acik dia??? hehhehe..


anak2 sedaraku..Izzat, Thaqafi n Adam
Hrini jgak besday Adam ke-11 thn..anak kak ila ke-2..
Tp x clbrate mane pun coz dia kt asrama thfiz,
Just wat kn kek n pape lg n hantar kt sana..




Sy lah yg wat kek tu..kek batik jer...weee..lame x buat..
Kek yg plg simple, sng, mudah n x amik mase yg lama utk buat..
Kt kampus, prnh gak wat pakai rice cooker lg..jadiii..hehehe
Wat bisnes pun pernah tau kt Unisza...
Time raye sblm2 ni ngan kak Jannah, amik tempahan..
Jenuh gak wat 4-5 buku sehari...huhuhu
~kek batik air tgn ku utk Adam~
Skrg ni tgh minat2 gak nk try masak mcm2..
Whatever lah ape2 jns makanan pun...
Cm best lak even sy ni x kuat makan mane pun..
Best kn lau pndai masak mcm2..


X smpt belajar bnyk masakan ngan arwah mak..
Bljr ngan akak2 jer lah n tnyer mane x tau....huhu
Tp..sy pandailah masak...x de lah lgsung x tau masak..hehehe

Wednesday, December 8, 2010

~gembirakan hatimu~

Salam Muharram..


Hari ini..meneruskan cuti sem di rmh kak ila....
kelmarin n semalam..hiburkan hati di KL n Selangor..
smbil menyambut Tahun Baru Hijrah di sana..
Pnt balik dr T'ganu x hilg lagi..dh merayap pulak ke KL n Selangor..


Kali ni..just g Masjid Sultan Mizan at Putrajaya n Zoo Negara jer..
Selalu dpt jumpa bapak sekali..tp sbb bapak dh kat Perak..so x dpt la..
Ni pun dh bersyukur..dpt gak jln2 even menumpang family kak Ila nk bercuti..hehehe


Kak Ila kesian kt saya..tggl anak dara sorg2...x de mak..ayah jauh...
yg len bujang2..ikut kepala diaorg jer lau nk berjalan mane pun...
adik beradik jer lah tmpat menumpang kasih...
tu yg ajak sekali g jalan2..hehehe..
n sy dpt gak jumpe 'dia'..weee...:))
"till meet you again" 


Di smping tu..dpt lah sy gmbirakan hati yg asyik sedih jer ni..
Smbil jalan2 tgk ciptaan Tuhan..lupa sgla sedih n masalah..
Tp..smthing yg relate..m'ingatkn sy smula..bncinyaaaaa..


....Memory kelmarin n semalam.....


bace doa akhir tahun hijrah 1431
ekal, faris, bntal busuk n me

:))
:()
: D
wee..:p
at Zoo Negara

~don't be sad~

"Tidak Akan Menangis Lagi..."


...no more tears....
YA ALLAH...jadikanlah aku manusia yg PALING BAHAGIA di dunia ini.....





  T_T ..just 10 for me...


Monday, December 6, 2010

~Gandakan Amal Di Tahun Baru Hijrah 1432~

"Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah 1432
...buat semua umat Islam di dunia...

Pada asalnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah
(Al Baqarah: 91). 


Sempena thn baru ni..jom la kita pertingkat n pergandakan amal kita yerk...mga amalan kita sebelum2 ni diterima Allah dan kita dpt lakukan lbh bnyk lagi amalan...InsyaALLAH...


DOA AKHIR TAHUN

Waktu membacanya:
Doa akhir tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan:
"Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah akan membinasakan aku pada saat itu juga. Dengan membaca doa ini allahakan engampunkan dosanya setahun."


DOA AWAL TAHUN: 


Waktu membacanya:
dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. 
Sesiapa yang membaca doa ini, syaitan berkata:
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan."

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
  • Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun.Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  • Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  • Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3X
  • Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X..
  •  
Perkara-perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):
  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.
  12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.
  13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka. 
  15.  
     

    Sunday, December 5, 2010

    ...ting-tong...

    Salam semua..


    Sebelum nk tulis entry ni..
    sy yakin sgt lah yg korg sume pernah naik bus...kan kan
    whatever lah..bus sekolah ker, express or ape2 lah...
    Best x naik bus???


    Mlm td, perjalanan dr T'ganu ke Jhr, sy dpt naik bus double decker Transnasional..
    Dpt single seat bhgian bwh..best..comfortable..cume xdpt tgk pmndgn luar jer..
    Sy ni comel...:p..time duduk je,terus x nmpk luar..tingkap bus plak tinggi...
    nmpak atas kepala jer lau tgk dr luar..huhuu..tp..yg len2 selesa lah...


    Sbnarnya bukn nk citer pasal ni..nk cite tang bus ting-tong..hehehe..
    tau x pe tu bus ting-tong??? alah..bus yg kne tekan loceng  kalau nk stop..
    yg lambat n agak x selesa sgt lah selalunya..heheheh..(demand..:p)
    Sy call bus tu ting-tong...ade yg pggil bus lompat2..benti2..loncat2..
    bus tmbang (sume bus byr tmbg)..ntah ape2..ahhaha..


    Semalam..(cite smlm lg..)
    1st time sy n dira naik bus ting-tong kat T'ganu ni..
    Tu pun..bape kali tnyer org nk naik bus pe utk smpi ke Unisza..
    Maunyer salah bus..menangis kitaorg...huhuhu


    tiket bus ting-tong dr Bandar K.Trganu ke Unisza Gong Badak..
    Seingat sy, hampir 2 tahun x naik bus ting-tong ni..almaklumlah..now main bus express jer..
    Last naik time upper6 kot..pastu nk kemane2 jer naik kereta or motor..heheh
    Bila smlm naik..rase len..ingat zaman sekolah asrama dulu...rindu time tu..
    Balik dr hostel naik bus ting-tong..Ambik mase stgh hari nk smpi rumah..dh name pun bus ting-tong..
    Kadang2 dgn crowded nya..++ org2 asing..kene berdiri..x dpt dudk..huhuhu..mcm2 lg la..


    Kenangan2..
    Sy bljr naik bus ting-tong ni since zaman sekolah rendah...ikut kakak lah, makcik lah..kwn2..hehehe
    Advance kan...siap blh kumpul lg tiket2 bus tu...main duit2..hahaha
    budk2 skrg..ank2 sdara sy jelah,  yg x pernah naik bus..
    Jakun time hntar sy balik naik bus...sebok nak merasa naik dlm bus jgk..hehehe..
    Tu lah anak2 zaman skrg...yg mgkin hdp senang je lah..hehehe


    Yg best nya, kenangan cm ni lah yg wat sy senyum selalu n
    Pengalaman cm ni pulak yg wat sy jd org yg berani..berdikari..blh hidup susah n sentiasa bersyukur...
    ".....Thank you ALLAH for giving me strength..."


    ((:..bersusah dahulu..bersenang kemudian..:))

    ~dunia dibalas dunia~

    Semalam..
    Sy mengecewakan seseorang...
    Hari itu jg sy dikecewakan oleh seseorang..

    Semalam..
    Sy menyusahkan seseorang...
    Hari itu jg sy menanggung susah utk seseorang..

    Semalam..
    Sy keletihan...
    Hari ini...
    Bertambah2 sy punya keletihan....:'(


    Permudahkan perjalanan @ urusan orang lain nescaya Allah akan permudahkan perjalanan @ urusan hidup kita…
    Sedih..:(

    Yesterday...never forget!!!!

    Alhamdulillah...
    Selamat sampai jg akhirnya di negeri tanah airku..JOHOR..
    Tp..sebelum nk balik kg ni...mcm2 onak n badai kene tempuh..
    Lautan api xla..coz tgh musim hujan kat T'ganu..ehhehe


    Bila terkenang ape yg berlaku semalam..
    Memg jd kenangan yg terindah n tersadis lah..
    Memory Monsun Cup @ Terengganu..n meraikan hari last sem 3 di Unisza..:))
    Kebanyakkan yg terjadi adalah 1st time bg sy n Dira...


    Utk Pertama Kalinya...segalanya express...:))
    • Naik bus Unisza pergi bandar..
    • Beli tiket balik waktu pg.... n malam tu jgk naik bus utk balik..
    •  Naik bus 'ting-tong' dr bandar ke kampus..
    • Menunggu bus hmpir 3 jam...
    • Jalan kaki meredah hujan, bnjir kecik dr pintu masuk kmpus hgga hostel...
    • Kemas brg n bilik dlm beberapa minit jer kot...
    • Terpaksa meredah banjir dlm keadaan cun2 ni sblm meninggalkan Unisza..
    • Berdiri dlm bus time pgi bndar n pgi bndar semula untuk balik kg...
    Bgitulah ceritanya....bile ingat balik..cm nk ketawa..
    n bnd ni wat sy t'senyum bila ingatkan semula...:))
    ..Banjir fasa 1 di Unisza..

    Pdg Main Bola Dh Jd Tasik..
    Redah air nk naik bus..huhuhu
    Jln masuk my blok hostel..


    Kediaman pelajar bnjir...
    Terbayang seluar, kasut n stoking yg basah lencun dek redah hujan lebat..
    just berbekal payung masing2 utk lindungi diri dr terus lencun...
    Kms barang cm lipas kudung..coz pukul 5 ptg dh naik bus semula ke stesen bus..
    Smpai hostel dr bandar jam 3.30ptg..n pukul 5 ke bandar semula...cm nak pengsan..


    Plan asal..sy n dira beli tiket semalam untuk bus hari Ahad..
    Tp..tiket hari Ahad sume dh hbs..ade hari Isnin n seterusnya..lambat sgt..
    Peliknya..tiket mlm ni utk bus kitaorg ade pulak..so terus jer lah kaut..
    Tp..x ingat yg brg2 n bilik kt kampus tu x kms lg...


    Maka..terjadi lah kejadian2 ini..berkejar nk balik hstel awal utk kemas..huhuhu
    Jd pengajaran lah utk kitaorg..jgn beli tiket lmbat n wat keputusan last minute..
    Lastly..haru-biru n diri sendiri yg kne tanggung susah..hmmmm



    Hakikatnya..semua yg berlaku ni dh tertulis...Qada' n Qadar Allah..
    Kita hanya mampu merancang..sesungguhnya perancangan Allah yg terbaik..



    :)) Last day monsoon cup Terengganu
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...