Sunday, October 31, 2010

......MAsiH Ada KeSEmPataN......

Salam....
Td adalah hari yg agak relax,hepi n santai..hehehe
Alhamdulillahh....tdo lena mlm tu coz hujan...
Mimpi pun indah...( mimpi disunting kumbang...ahaks..Siapa???? jeng3)
x perlulah nk cite coz hanya mainan tdo..but wat sy :) di pg hari...

Ingat pg td nk g Pnti Tok Jembal.
Tenangkn hati,fikiran n jiwa..buang sgala yg berkusut dlm kpala n hati ni..
Yelah..kn dh nk mula study for final exm..."Study Week" hehehe
tp hujan la plak.....jwbnya...atas katil laaa..tp x lama pun..huhuhu

Rasenya...lau x bnyi msj, sy x terjaga laa..hehehe
Mst dpt smbung mimpi indah itu..hihihik

Pg td hepi coz dpt jumpa kwn yg lme x jumpa
"Rafidah" @ Fida...jauh dia dtg...dr USIM....
U diaorg wt lawatan ke U yg de kt pnti tmur... 

Kitaorg ni, even duk satu jhr...1 daerah lg..
Rumh, nk kate dkt tu...dkt lah jgk..huhuhu
Nek basikal pun blh smpi..hehehe..
Tp..lau tgh cuti..x de nyer nk kuar jumpe2 ni...huhuhu
Lau jumpa pun coz "terjumpe" time jln2 kt bndo Bp or kt Carrefour ...hihihi

Seronok td dpt jumpa,bual2..w'pun x lame..dpt gak ubt rndu kt kwn2 kn...
Hmmm...++ dpt gak join jap seminar Qiraat...
Sepatutnya dpt join dr hari 1st (Jumaat)..but name kne reject..
Hanya 15 org terawal kot dpt g tnpa byrn..yg len nk g kne bayar..
Sdih ble tau x dpt join..sanggup cancel ajar ngaji coz nk g seminar..
Last2 x dpt g rupenya...x pe lah..mgkn hari yg lain..
InsyaAllah...mga ade ksmpatan lg untk ku di lain hari..



seminar Qiraat


time lawatan ke makhamah syariah...Form 6 in memory..rndu kwn2 sy yg ceria2 ni...

Friday, October 29, 2010

...Ohh..JuMaaT...

Selamat Hari Jumaat

“Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”  Hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan Abu Hurairah RA


Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”


“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” - Hadith Riwayat Muslim.


Dalam hadith lain, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdhal daripada hari Jumaat.”


“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mu'min apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” - Hadith Riwayat Tirmizi.


Ganjaran Allah SWT daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan pada hari Jumaat:

Rasulullah SAW bersabda:

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.”

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu”

“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.”

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

Kelebihan hari Jumaat serta ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam:
  • Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat. Hadith Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”
  • Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah SWT dan Para Malaikat AS mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
  • Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
  • Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah SWT mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah RA.
  • Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: “Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.”
  • Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah SWT mengkifarahkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
  • Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada hari Jumaat, mudah dimakbulkan Allah SWT.

....TERUSIK....

DOA MUSLIMAH

بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Allah;
Izinkan hambaMu menjadi sekuntum bunga yang dihiasi dengan kelopak akhlak mulia,


Harum wanginya dengan ilmu agama, cantiknya kerana iman dan takwa;
 
Namun keindahan zahirnya disimpan rapi, biar menjadi rahsia yang kekal abadi;

 
Bukan perhatian mata ajnabi yang menjadi punca fitnah hati dari lelaki yang berjiwa sepi;

 
Wajahnya bukan mengundang dosa, timbulkan duri yang memagari diri agar terpelihara dari noda duniawi yang menghalangkan harum sejati untuk Engkau calonkan dirinya sebagai bidadari Syurga-Mu;
 
Amiin..

 

Wednesday, October 27, 2010

..:Eidul Ilmi:..

Alhamdulillah....segala urusan berjalan lancar..
Td ptg taklimat utk praktikal time cuti sem depan...
Dah nk praktikal???? Esok....
Hari terakhir kuliah utk sem 3 ni..
Sdh lak rase.... huhuhu..


Smlm ptg...
Berlangsungnya hari anugerah cemerlang pelajar PMKI utk sesi 2009/2010
Alhamdulillah..even x cemerlang mane pun,
But dipilih oleh Allah utk tersenarai dlm DL (dekan list)
Hepi sgt...kwn2 len pun ramai gak yg dpt DL.
Mabruk untuk sume kwn2 sy yer...ramai sgt nk sebut..hehe
Utk roomate sy jg...tahniah kak jiha n the geng....hehehehe


Ramai gak yg bru first time dpt..t'msuk sy...
Adakah krn subjek sem lps mudh??? ohhh..tidak sama skali...
Tak rase bangga..but rase smgt nk bljr tu mkin membuak2 lak...
Rase nk dpt yg lebih baik dr ape yg dicapai....
Org len blh dpt 4.00 flat..knp sy tidak???


So nk berjaya, kene lah rajin..jgn bermalas2 an...
Bljr tu bukn kerana nk exam jer...tp kerana nk ilmu tu..
Yelah..kalau bljr nk exm jer..effectnya...


"العلمو في السطور.... لا في الصدور"
"Ilmu hanya di buku..bukan di dada.."


sepatutnya...


"العلمو في الصدور.... لا في السطور"
Ilmu di dada, bukn hanya dibuku..."


sy harap, kjayaan harini dpt menjadi pendorong n semangat utk sy terus berusaha bersungguh2...kekalkan kecemerlangan n improve ape yg perlu...jd manusia yg berguna, berilmu n dapat memberi manfaat kpd org lain...InsyaAllah...


"sebaik2 manusia itu adalah manusia yg berguna kpd manusia yg lain"
with my roomate
weee


with zati, my classmate
cayok2..sem dpn dapatkn lg yer...




Tuesday, October 26, 2010

DeRma DARA...oppss...+H...= DeRma DARAH....

Salam...
1st...Don't misunderstanding ok....hehehe
Yer...Ckp tntg derma darah ni...
my name is blood...
Harini sy sdih sgt...
Dah 3 kali hasrat sy x tercapai...
Hasrat ape???
Hasrat nk menderma darah laaa.... 
Allah belum izinkan....

Dr semalam sy ngan Dira berkobar2 sgt nk derma darah harini...
Time kitaorg pegi tu, kami berdua org pertama yg dtg...
Hepi sgt dh ni...1st time kan...
Sblm2 ni...x dpt derma coz..

1st time... sy ma'zurah..
2nd time...dh cukp kuato..hnya 200 org je ..i'm late..
3rd time...preparation x cukp...syarat len dh lulus..but...
Sy punya hemoglobin darah under 12.0gm%...hmmm...kecewa...
Sbb nya mayb hemoglobin darah sy bwh 12.0gm% n x sesuai utk diderma ialah:

- x cukp tido kot coz syarat nya kne tdo lbh kurg 5 jam sblm m'derma...sy mlm tu just tido 3 jam jer...hehehe..pkul 3.30pg kot sy baru lh tido stlh pusing2 n guling atas katil tu...x leh tdo smlm...x tau plak bg efx kn..huhuhu

- org tu kata pemakanan sy kot...efx kt darah..dia surh sy mkn bnyk ikan bilis... mknn laut n ape2 lg td ntah..hmm..

Lastly...sy pulang dgn hati yg sedih...
Harapan sy utk menderma darah harini x tercapai ...huhuhuhu
Teringin sgt..x pe, next time, sy akan pastikan persiapan diri sy cukup utk menjadi penderma...
InsyaALLAH....jika dipnjg umo...sekali seumur hdp pun ok kan....??? hmmm

Ptg tu ingt nk pg lagi, but sy ade grouping discussion utk taqdim usul fiqh mlm ni n sy ngantuk sgt....
Nk qada' tdo coz tdo lwt smlm..hehehe..kpala sakit ...


Walau apa pun yg berlaku..yg penting kt sini ialah.....

"DERMALAH DARAH....JGN DERMA DARA (girl only)"

Derma darah hukumnya HARUS...yok la tlg sesama manusia...buat kebajikan berpada2...buat jahat, jgn sekali...tp berkali2...??? ehhh..JGN BUAT JHT laa....

Give Blood..Save a Life!!!

Saturday, October 23, 2010

...kiTe SerUpa...KiTe BeRBeZa

Rupe2 nya..kite ni serupa jer...
1st time kite serupa...
Org juga yg serupa...
Sesuatu yg kite perlu hadapi jg serupa...
dll lg yg serupa...

Cume.....
Skrg ade yg berbeza....
Apa yg sy rase n awk rase berbeza..
Apa yg sy dapat n awk dapat juga berbeza..
Apa yg sy x sanggup...awk sanggup...berbeza kan???

Cume..
Sy kesian kt awk...
Awk akan hadapi situasi itu...
Situasi yg sy pernah hadapi dulu...
Kesian....
Harap awk tabah..kuat n sabar... 

Sy harap....
Pengakhiran awk berbeza dgn sy...
Biarlah sy je yg rasa pengakhiran cm ni...

Pengakhiran kite????? 
Ofcoz la BERBEZA...

TRULY....both of me are DIFFERENT !!!

Friday, October 22, 2010

Now....

NOW....
Sy dah BAHAGIA...
Sy dah GEMBIRA...
Sy dah X KISAH..
Sy dah X AMBIL KISAH..
Sy dah LUPA...
Sy dah BEBAS..
Sy SUKA.....

Alhamdulillah.....:))

..:1 wEek mOrE:..

1 mingggu jer lg...
maka....
tamatlah sesi perkuliahan utk sem 3...
sdh pulak tiba2...
rase cm baru jer..
pejam+celik+tido+bangun+cuti+mkn+dll =.....

ke'best'an belajar tu baru rase...
tau2 dh nk hbs sem 3...hmmmm
cepatnya mase berlalu...

demi masa...
sesungguhnya...AKU bnyk kerugian, pembaziran..huhuhu
Don't be like that anymore....huhhhh

hakikatnya...even lg 1 week nk hbs claz...
ad bbrpe bnd yg lum settle lg...
test usul fiqh+quiz arab ke-3+test arab ke-2+ 2 syafawi = (@_@)
smga semuanya dpt di settlekan dgn mudh..lncar n baik..
InsyaALLAH...

 
Actually,dlm kepala dh pikir nk balik kg jerk..balik nk smbt raya haji...hahaha..tiket x bli lg wei...compem dh hbs..huhuhu..x kisah pun...cehhhh...

Thursday, October 21, 2010

"RINDU SGT"...hanya itu yg mampu diucapkan...


Perasaan itu datang lg.....
Perasaan rindu yang teramat sgt...

Sy rindu mak saya....
Sy rindu sgt2 dengan mak saya….
Hanya tu yg mampu saya ucapkan…
Setiap hari perasaan rindu tu datang…..
Ketika tu juga, air mata saya jth kerana rindukan mak saya….
Sy nk mak sy…


Sy belum puas....
Sy belum puas hidup dengan mak saya….
Sy belum puas cium mak saya..
Sy belum puas peluk mak saya….
Sy belum sempat balas sgala jasa mak saya ….
Sy belum puas panggil dia ‘mak’ dalam hidup sy…
Syg saya terhadap mak saya belum banyak….
Mak saya dh tinggalkan saya….
Dah 8 tahun mak saya tinggalkan saya….
Knp org yg sgt saya sayang tinggalkan saya….???

Tiada siapa pun dapat gantikan mak saya….
Hanya dia mak saya satu-satunya di dunia ni….

“Ya Allah, aku terima qada’ dan qadarMu dengan ikhlas dan redha…
Berilah kehidupan yang terbaik untk ibuku di sana….”

“mak..idah syg sgt dgn mak..idah rndu sgt..idah nk peluk mak lg..nak cium mak lg…nk sayang mak bnyk2…idah nk mak idah yg dulu…yang baik,yg hebat, yg sabar, yg sayang sgt kt anak2 nya, yg tabah, yg kuat, yg sangat2 baik….idah rindu sgt dgn mak…rindu sgt..”

Semoga sy menjadi anak yg solehah, yg sentiasa mendoakannya agar sentiasa tenang, aman dan bahagia di sana…dijauhkan dari segala siksa kubur dan api neraka….InsyaAllah…

Al-Fatihah untuk mak saya yg sgt saya sayang…. 
Al-Marhumah Hjh Rusinah Bt Japri


...rindu sgt senyuman ini...

Wednesday, October 20, 2010

Sy Nk Kan Sy Yg Dulu.....

Ok ke diri sy sekarang ni????
sy nk jd sy yang dulu...
sy suka sy yg dulu....
sush ke nk jd cm sy yg dulu sekarang ni????

SaYa Yg DuLu......
  • blh bgn sblm pkul 5pg ++ mandi 
  • qiamullail ++study....
  • rjin belajar....jarang sgt dia malas....
  • x suka tangguh2 kerja...
  • selalu puasa sunat
 Sungguh...lgsung x de niat utk bangga diri n riak...
cuma sy rasa sgt gembira jd sy yg dulu tu.....
tp skrg... sy sgt sedih....
knp skrg sy x lh jd cm sy yg dulu ni?????
knp sy x mampu nk istiqomah utk buat semua ni????
sy nk jd sy yg dulu ni....
knp bnyk sgt godaan yg cuba nk hanyutkan sy..????


"Ya Allah, berilah hambaMu ini keluatan iman agar tidak terus hanyut dan karam di bumi Mu ini...
Jgn lah kau sedarkan aku setelah aku jatuh...."

Monday, October 18, 2010

'DiA' Kata......

'DiA' kata....

                                sy ni... 'budak baik'.... yer ker????
dia kata dia ....'jahat'......sy x kata pun...

dia kata.. 'layak' ke dia utk org 'sebaik' sy ????? manelah sy tau...



dia kata dia... 'x pasti'.....tp sy...'nk kan kepastian' hmmmm

dia kata dia.....'x tahu'......tp sy....'nk tahu'......hmmmm

dia....'mengharap'.....tp....'x buat ape2' pun utk capai harapan dia.....hmmm


.....akhirnya dia ???.....

saya???
dia???


blm lega lg....

Sy msh lum lega....
knp????
Yelah...sepatutnya td sy dh selesai menjawab test Usul Fiqh...
Tp...test ditangguhkan lg...
hmmm...btl kata hati saya...yg test cm x jd..
memg btl rupanya..huhuhu..

Kalau dh lepas kn sng hati sikit...
lh tumpu keje len yg msh x siap...
test yg akan datang.preparation utk final exm..n pelbagai keje lg..

hmmm...hakikatnya...kuliah lg 2 minggu jer...
slagi x tamat kuliah..slagi tu keje x hbs2..huhuhu
last week, public speaking akhirnya dh settle,
exm faraid n sgala mcm test dh berjaya dilalui...

Exm faraid...


Public speaking time....
Dh terlupa..tgk la kertas..hehehe




mggu ni???? mcm2 lg...just do it..yg bakal menanti pun ad..

hmmm....inilah lumrah org menuntut ilmu...
x lh ad istilah pnt,mls kalau nk berjaya....
bercinta??? pun sepatutnya jgn ad lg...x perlu lg
coz..bnd tu kekdg hnya mengganggu kite jer...hmmm
btl x??? pd sy..sgt betul...hehehe

Sunday, October 17, 2010

Sy BERANI...sy KUAT....

Terima Kasih YA ALLAH...
Terima kasih kerana bg hambaMu ini keberanian...kekuatan utk lakukannya...

Sy x nk lg hati saya sedih..
Sy x nk hati sy tanggung beban yg x mampu dia nk tanggung...
Sy x nk tu semua...
Sy dh penat.....

Harapan sy agar sy akan temui kebahagiaan slps ini...
Sy mengharap sgt hati sy akan lebih dekat lg dengan Allah...
Sy sgt m'harap hati sy akan lbh tenang...bahagia....di bwh Rahmat n Keredhaan ALLAH...

Sy x nk lg jd penakut...
Sy berani....
Sy seorg yg berhati lembut tetapi kuat...
Sy x sangka...sy dpt lakukannya....
Tahniah utkmu Raidah...
Akhirnya....................


Friday, October 15, 2010

JusT to See..:[

Slmt hari Jumaat....
Msh x sht lg..tp Alhamdulillah...smkin berkurg...
Sepanjang sakit ni...sokmo mimpi buruk...
menakutkan..memenatkan...menyedihkan...
hmmmm....

actually...pe nk cite ni???
yer...tntg itu...harini tukr lg...
baru la tu kn...gya pun cm tau jer...
 sgt bahagia...org yg tgk pun bahagia sama..huhuhu

biarlah...sy nk kish or x nk , yg pntg, hati sy kuat...
just wait n see..mga pengakhirannya adalah yg terbaik..
untuk mereka n keluarga mereka...
mga2 semua selamat...AMINNN....


sy suka sgt lagu ni....
sgt bermakna n menyentuh hati kaca ku..huhuhu....yok hayati lyricnya...

video

Thursday, October 14, 2010

Test..test..teSt...n..TeST...

Alhamdulillah...terima kasih n syukur kpdMu YA ALLAH....

Syukur..lega sgt kini...
jam 10.00mlm td, tamatlah test yg terakhir utk mggu ni...
Progress test BI...pg smlm, quiz Arab...
Mlm smlm, test Kajian Teks Fiqh...
even open book...but sushnya cm exm..
Mlm smlm lg, final exm Faraid..alhamdulillah
kelmarin nya..test faraid..hmmm..ok

memg mggu UJIAN lah...
esk mayb blh relax jap..but ahad mlm d test lg..
test usul fiqh II...waaaaa...senoneng kpla...
lusa present hbgn etnik n elektif mlmnya...huhuhu
Ya Allah,berilah hambaMu kekuatan

sekarang ni pun tgh di TEST gak...
test dr ALLAH...demam+selsema+semput..
Kifarah ape yg sedang Allah bri pd sy ini...???

smlm x lh tdo..pkul 5 lbh bru lh tdo..mkin teruk sakit...
claz kol 8..pegi jgak even x lrt sgt...
but, just 1 claz...3 claz strusnya....x pegi..sgt x larat
first time ponteng claz..3 sekali tuh...
pkir mlmnya nk test BI..huhuhu..
skrg ok skit...but still teruk..sush nafas..
tp msh lh plak tls blog..hehehe

hope...esk..sakit mkin sembuh...
bdn smakin sihat..exm dh smkin dekat...
mga Allah bg kekuatan utk menghadapi ujian drNYA...
n bertmbah keimanan kpdNYA..Aminn

Tuesday, October 12, 2010

dalil dot..dot..dot...

50x miss u..
53x sayang..
2x love u
104x syggggg...

mgkn lbh dr tu..hnya ini yg mampu di buktikan...
sblum ianya lenyap...
duniawi semata2..
tp..inilah dalilnya..
 can't forget..


EsoK FARaid FiNaL Exam....wuuuu

Nk exam pun msh smpt tls blog???
hehehe...ni pun lps hbs pulun otak...
mcm tgh rest lah ni...dh panas dh kpale..
bkn demam but...mean..dh bnyk ilmu diserap...
hahahaha...mudah2han...
Tuhan mudhn sy jwb exm mlm esok..

td time claz dh test n discuss soalan faraid...
esk mlm exm...bgs gak cuma preparation agak kurg kot...
bgsnya sbb x la nnt exam final sbjek len, fit sgt jadual...
x best nya...kurg persediaan..

lg lah sy yg baru blik dr hneymoon ke pulau kapas ni...
bwk gak buku..tp bcenya ckit2 jer..hehehe..
coz pgi situ utk release tnsion..hikhik...
tp best gak study smbil pndg pntai,laut...rase tng...

yg pntg...persediaan exm yg len kne dr skrg..x leh tangguh2..
x de mase nk men2...start exm 21/10 - 2/12..bbrpe hri lg..

jadual exam ism syariah sem3...utk sy ker??? hhehehe..exm dh dekat...
gud luck RaiDah...jgn mls2...
teringat pesan "dia" time sy nk trial stpm dulu...
"jwb leklok utk krtas esk...smg blh jwb dgn tng..bce ap yg patut...
wat terbaik...jg diri, kshtn, mkn n tido secukupnya"..
sgt mmbri smngat..huhuhu..but..just memory sume tu...hmmmm..:|

Sunday, October 10, 2010

SwEeT 7 Oct @puLau Kapas.. :))


 "Miss You Like Crazy"

I used to call you my girl
I used to call you my friend
I used to call you the love
The love that I never had
When I think of you
I don't know what to do


When will I see you again
[Chorus:]
I miss you like crazy
Even More than words can say
I miss you like crazy
Every minute of every day
Girl I'm so down when your love's not around
I miss you, miss you, miss you
I miss you like crazy
You are all that I want
You are all that I need
Can't you see how I feel
Can't you see that my pain's so real
When I think of you
I don't know what to do
When will I see you again
[Chorus]
Lirik Lagu Miss You Like Crazy - Moffatts
tq awk for this song...12.05am
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...